Mann mistenkt for å ha spionert for Kina pågrepet i Norge

En norsk statsborger er pågrepet mistenkt for spionasje for Kina, meldte det norske nyhetsbyrået NTB tirsdag, med henvisning til informasjon fra landets indre sikkerhetsbyrå.

Personen, hvis identitet ikke er frigitt, ble pågrepet mandag, ifølge en NTB-rapport basert på opplysninger fra det norske sikkerhetsbyrået PST.

Mannen, som møter i retten i Oslo tirsdag, er mistenkt for grov etterretningsvirksomhet knyttet til statshemmeligheter, melder NTB.

Den mistenktes advokat, Marius Dietrichson, sier til VG at hans klient nekter for å være en kinesisk agent.

I sin årlige trusselvurdering sa Norges indre sikkerhetstjeneste at Kina vil utgjøre en stor etterretningstrussel i 2024.

«Dette er først og fremst knyttet til forverrede forhold mellom Kina og Vesten, Kinas ønske om større kontroll over forsyningskjeder og dets posisjonering i Arktis,» sa den publiserte vurderingen i februar. PST sa også at etterretningstrusselen fra Kina er høy.

Norge har tidligere avslørt annen påstått utenlandsk etterretningsvirksomhet i landet.

I 2022 ble en akademiker som jobbet som foreleser ved Arktisk universitet i Tromsø arrestert. Han ankom Norge utgir seg for å være brasiliansk statsborger José Assis Giammaria og ble mistenkt for å ha spionert for en av de russiske etterretningsbyråene.

Mannen, som bekreftet at han egentlig heter Mikhail Mikushin, ankom Norge i 2021 og studerte nordområdene og hybride trusler. Den arktiske grensen mellom Norge og Russland strekker seg 198 kilometer.

Datoen for Mr. Mikušinas rettssak er ennå ikke satt.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *