Mailvekkerklokke 20. juli 2023

Det er en langsiktig reise vi tilbyr deg i dette dobbeltnummeret. En reise bygget rundt historier om livet til øyboerne, men også rapporter fra alle kontinenter som vil ta deg fra Grønland – en øy som streber etter uavhengighet, forklarer den danske avisa Berlingkse – til New Zealand og Australia (hvor verdensmesterskapet for kvinner går av stabelen 20. juli), via Mexico, Mauritania, Libanon, Kina og Peru.

Tilbake til denne sakens fil. I dette varme været virket en omvei til øyene gunstig for oss. Bozcaada (Tyrkia), Veilhomen (Norge), Rum (Skottland), Vis (Kroatia), Pate (Kenya), opp til Tristan da Cunha, «den mest avsidesliggende bebodde øya i verden»… Disse navnene betyr kanskje ingenting for deg. Det er ikke så mye for deres turistdimensjon vi har samlet dem her, men fordi det som forbinder dem, i historiene som utenlandsk presse gir dem, er et spørsmål rundt isolasjon og konstruksjonen av en identitet som ofte er kompleks, skiftende. , når du bor langt fra alt.

I Bozcaada, Tyrkia, forteller en tysk journalist med nostalgi, i Suddeutsche Zeitung, bestefarens øy. I lang tid samlet stedet muslimske tyrkere og ortodokse grekere rundt samme kall: vin. I Veiholmen, Norge, er det det fredelige samlivet mellom fiskere og nykommere som rammet den spesielle utsendingen til Financial Times. Langt fra de vanlige fordommene er øyboerne her åpne for verden, skriver hun, og har tatt imot flyktninger fra Afrika, Syria eller Ukraina med åpne armer.

Dette hindrer dem ikke i å ønske å bevare sin levemåte og sine tradisjoner, som i Rum, utenfor kysten av Skottland, hvor innbyggerne motsatte seg at en velstående engelsk forretningsmann skulle kjøpe et slott. Dette ville ha satt spørsmålstegn ved den kollektive forvaltningsmodellen til de 40 fastboende, forklarer skotsk presse.

Men for fullt ut å forstå begrepet insularitet, må du lese det fascinerende intervjuet som den kroatiske forfatteren Senko Karuza ga til den daglige Jutarnji-liste. «Insularitet er ikke isolasjon», insisterer i dette intervjuet på den som samtidig er poet, bonde, fisker og restauratør på øya Vis.

Blant de andre høydepunktene i denne saken, en rapport fra Los Angeles Times, gikk for å møte disse cowboyene som bestemte seg for å leve sin homoseksualitet på høylys dag under samlinger av vaqueros på begge sider av grensen mellom USA og Mexico. Det er også denne fantastiske artikkelen fra New York Times som intervjuet kvinner som var for glade for å forlate mannen sin i Mauritania. I denne islamske republikken er skilsmisse en feiring, forklarer det amerikanske dagbladet, og, for kvinner, begynnelsen på en ny autonomi.

Endring av kontinent. I Peru var Pedro Miguel Schiaffino den første i sitt land som kokte fisk, kjøtt og grønnsaker fra Amazonas regnskog. Et gastronomisk oppdrag fortalt pent El País Semanal.

Det er også mye snakk om grenser i denne saken. I Europa, den spesielle utsending av Die Zeit reiste den usynlige linjen som i dag deler det gamle kontinentet. Et nytt jernteppe, skriver han. Mellom Den dominikanske republikk og Haiti, den Globe og Mail dro til Dajabón, byen hvor tusenvis av haitiere går hver dag for å jobbe og prøve å overleve. For å sammenlignes med den tosidede infografikken på veggene som sprer seg i verden, hentet fra vår nye spesialutgave,Migrasjonsatlas, publisert 19. juli og i salg hos din aviskiosk.

Til slutt er dette nummeret, som vil være i salg i tre uker, i vår vanlige sommerpublikasjonspause, som i fjor ledsaget av et hefte beregnet på tenåringer. Ungdomspost gjennomføres med samme krav med hensyn til mangfold av fag og kilder.

Neste nummer av ukebladet kommer 10. august. I mellomtiden kan du finne alle de internasjonale nyhetene som utenlandsk presse har sett på siden vår, som ikke stopper. Og oppdag vår nye seksjon, Courrier Stories, viet til popkultur og dechiffrering av nyhetene i et mer lekent format.

Jeg ønsker deg god lesing og en god ferie.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *