Luc Vankrunkelsven (1956-2023): et liv for jordbruk, klima og Brasil

Dedikasjon og lojalitet til hans idealer ga Norbertine Luc Vankrunkelsven et liv for vakkert og for fullt til å kunne oppsummeres. Fredsaktivist, lidenskapelig talsmann for økologisk landbruk til fordel for bønder og brukere, her og i Brasil, hvor han forsvarte rettighetene til urfolk. Som hyllest denne anmeldelsen av hans siste bok om Brasil og landbruk, om det som ble hans nest siste reise til hans andre hjemland.

Luc Vankrunkelsven var med å grunnlegge i 1990 virveldyr, organisasjon for et sunt matsystem. Siden 2019 har han vært ambassadør for Besteforeldre for klimaet.

Anmeldelse av boken hans Ødeleggelse og gjenoppbygging – Hva betyr Brasil for Europa? opprinnelig publisert 13. februar 2023.

Der skriver han om sin 25. reise til Brasil: «Kanskje siste gang? Hvem vet hvordan livet vil bli. Det var hans nest siste tur. Han kom nylig tilbake for en siste gjenforening. Alle som blir medlem av GrandParents for the Climate for 20 euro eller mer vil få boken levert hjem uten fraktkostnader.

Luc skrev et bidrag i boken Tiden renner ut – Brev fra besteforeldre for klimaet. Du kan lese alle artiklene som Luc har publisert på denne nyhetssiden her.

Her er teksten til anmeldelsen av boken hans:

«Hva betyr Brasil for Europa? » En reisehistorie

I mai-juni 2022 besøkte Luc Vankrunkelsven Brasil for 25. gang, ikke av åpenbare turistårsaker, men til den lite kjente Cerrado, denne enorme savannen mellom Amazonas og kysten. I Ødeleggelse og gjenoppbygging – Hva betyr Brasil for Europa? det viser at Brasil er mye nærmere enn vi tror, ​​inkludert i den flamske debatten om nitrogen. Mye informasjon. Mye til ettertanke.

Vankrunkelsvens kjærlighet til Brasil er velkjent: foruten hans kamp for et annerledes økologisk landbruk her (og der), er det hans andre lidenskap. I mai-juni 2022 drar han dit for 25. gang.

«Kanskje siste gang?» Hvem vet hvordan livet vil bli. Hans første bok i 2000 snakket allerede om dette landet. Siden den gang har 11 andre verk om Brasil fulgt etter, inkludert denne nye boken.

Heftet hans gir tonnevis med informasjon om et Brasil som vi ikke kjenner i det hele tatt, langt fra megabyene, langt fra karnevalet, til og med «landsbygda», et geografisk begrep tilpasset Flandern, men alt annet enn presist for å beskrive Cerrado.

Han supplerer hvert kapittel, hvert sted Luc besøker med lenker til lokale organisasjoner, Facebook-sider, nettsteder, YouTube. Les boken hans og oppdag dem selv. Pedagogisk (du må forstå portugisisk for YouTube-videoer).

Luc reiser med buss gjennom Cerrado, dette enorme territoriet mellom Amazonas og kystområdene. Han besøker gamle venner og organisasjoner som jobber med europeiske frivillige organisasjoner.

Hans 25 års reiseerfaring gir ham den ekstra fordelen av å kunne se utviklingen, både den gode og den dårlige. For mye å oppsummere her.

Å reise gjennom Brasil utenfor byene tilhører en annen dimensjon enn det vi mener med «reise». Noen figurer for å illustrere dette.

Svimlende statistikk

Brasil dekker 8 516 000 km2, hvorav mer enn halvparten er Amazonas regnskog, i alle stadier fra uberørt til ryddet for jordbruk, skogbruk og gruvedrift. Skogbruket har ikke fortjent navnet sitt her, det er bedre å snakke om skogforringelse.

Cerradoen. Kart: Terpsichores/CC BY-SA 3:0

I følge de siste estimatene bor rundt 214 millioner mennesker i Brasil, 18 ganger flere enn Belgia, og representerer en tredjedel av alle latinamerikanere, i ett enkelt land. Av disse bor bare 27 millioner utenfor byer, i «landlige områder».

I 1973 var byens befolkning allerede på 59 prosent; i dag har den nådd 87 prosent og denne trenden fortsetter. De lever konsentrert i kystområdene i nordøst og sørøst og, i mindre grad, i Cerrado. Bak henne er den nesten tomme Amazonas.

Brasil har 17 byer med mer enn en million innbyggere, den høyeste er São Paulo, som har 12 millioner innbyggere, litt flere enn hele Belgia. For å gjøre deg enda mer svimmel, fra lengst nord i landet til grensen til Fransk Guyana i sør til grensen til Uruguay reiser du 4 395 km, fra øst til vest nesten samme avstand på 4 319 km.

Mer enn 80 prosent bor i kystområder. Kart: Archella&Théry/Fri bruk

Sammenlign det med de 4038 kilometerne som skiller EUs nordligste punkt i Norge fra den greske øya Gavdos. Brasil er det femte største landet i verden når det gjelder areal og det sjette største når det gjelder befolkning.

Molekylær kolonialisme

Jeg kjente allerede til fenomenet bak, men ikke navnet. Her er vi så opptatt av miljø og helse at stadig flere sprøytemidler er forbudt her. Forbudt bruk, dvs. ikke til produksjon.

BASF, Syngenta og Bayer (bare skrape det tynne laget med maling på logoen til du ser Monsanto igjen) kan fortsette å produsere plantevernmidler for eksport til blant annet Brasil i det uendelige.

Der sprayer de det på sin (vår!) soya og mais, som så kommer tilbake hit i form av hovedsakelig dyrefôr, til vår kjøttindustri, hvorpå vi igjen eksporterer en stor del av det, for det meste. av alle. i det minste «enhver person som har aksjer i store agro-mafia-selskaper».

Stor savanne i Parque Estadual dos Pireneus. Foto: Angeladepaula/CC BY-SA 3:0

Ikke bare blir planter permanent forgiftet av det og returnerer dermed «molekylært» til maten vår. Jordsmonn og grunnvann må også forbedres. Det er dette ordet «recovery» i tittelen handler om: jordgjenvinning.

Det er å håpe at ødeleggelsen av Amazonas vil støte på vanskeligheter med den nye presidenten i Brasil. Det er imidlertid mye mindre oppmerksomhet til den like katastrofale ødeleggelsen av Cerrado.

Denne boken gir en viss motstand mot det, fordi Cerrado også er truet. EU støtter skogplanting, men hvis det skjer med eukalyptus eller amerikansk furu (Pinus monticola), er det bortkastet penger.

Agroskogbruk

Luc besøker lokale organisasjoner, gamle venner, nye bekjentskaper, snakker med folk som ikke gir opp, som driver selvforsynt landbruk, «agroforestry» (les boken hans for å finne ut hva det betyr).

Som overbevist kristen irriterer Luc seg over den skadelige innflytelsen fra visse bevegelser i pinsekirkene som siden 1970-tallet har pålagt de fattige som ikke lenger ser en vei ut av sin elendighet, en svært snever bibeltolkning fra USA.

De er ikke representative for evangeliske kirker, men de er veldig høylytte og veldig aggressive. De støttet radikalt den reaksjonære retrograde agendaen til president Jair Bolsonaro (med mellomnavnet Messias).

Et av prosjektene som ble besøkt har som mål å redde havgås (Mergus octosetaceus), en truet art. Foto: Sàvio Freire Bruno/CC BY-SA 3:0

De fikk enorm støtte fra CIA fra 1970-tallet, først og fremst gjennom USAID, som en offensiv strategi mot kristen frigjøringsteologi. Deres hovedoppgave er å returnere mennesker som tar kontroll over deres skjebne og ikke lenger aksepterer systemet til sin passive plass i samfunnet.

Men det er ikke alle dysterhet og undergang overalt. Så vokale som de er i Brasil, har de aldri vært i flertall og antallet synker.

For å avslutte turen, besøker Luc organisasjoner for hjemløse i megabyen São Paulo. Det vil også være en diskusjon om gjenvinning av våre forgiftede jordsmonn og en presentasjon av organisasjonene CIMIC Og Picaflores.

Savanna i Cerrado. Foto: Besteforeldre for klimaet

Luc Vankrunkelsven. Ødeleggelse og gjenoppbygging – Hva betyr Brasil for Europa? Dabar-Luyten, Heeswijk, 2022, 100 s. ISBN 978 9064 1646 20. Alle som blir medlem av Besteforeldre for klimaet for €20 eller mer vil få boken levert hjem til seg uten porto.

Merk:

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *