Litauen og andre europeiske land sluttet seg til initiativet for å utvikle felles luftforsvar

Femten europeiske allierte, inkludert Litauen, signerte torsdag en intensjonsavtale for Tysklands «European Sky Shield»-initiativ om i fellesskap å kjøpe nye luftvernsystemer for NATO for å øke sine evner for å motvirke trusselen fra Russland.

I følge det nasjonale forsvarsdepartementet i Litauen er «European Air Shield» ment å utføre felles anskaffelser, utvikle evnene til bakkebaserte luftforsvarssystemer i europeiske NATO-land og forbedre deres gjensidige kompatibilitet, inkludert med Alliance Integrated Air og missilforsvarssystem (NATINAMDS).

Et sentralt element i initiativet er Tysklands luftvernutviklingsprogram, som inkluderer anskaffelse av luftvernsystemer av alle klasser (svært kort, kort, middels, lang rekkevidde og antimissil og antidrone) på kort og mellomlang sikt, ifølge rapporten.

«Å bli med på dette initiativet vil gjøre det mulig for den litauiske hæren å planlegge felles anskaffelser med den tyske hæren. Blant de foreslåtte settet med luftvernsystemer er settet med UAV-systemer med svært kort rekkevidde/kamp det mest relevante for den litauiske hæren,» den nasjonale forsvarsministeren Arvydas Anušauskas sa i en uttalelse.

Å bli med på dette initiativet vil tillate den litauiske hæren å planlegge felles oppkjøp med den tyske hæren.

«European Sky Shield»-initiativet ble lansert av Tysklands kansler Olaf Scholz i august. Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht sa at landene hadde til hensikt å kjøpe avanserte Patriot- og Iris-T-systemer.

Muligheten for å anskaffe det israelsk-amerikanske Arrow 3-systemet vurderes også, sa Ch. Lambrecht.

Intensjonsavtalen er signert av 15 land: Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Estland, Storbritannia, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Romania, Slovakia, Slovenia, Finland, Ungarn og Tyskland.

«Dette er farlige og vanskelige tider,» sa Ch. etter å ha signert intensjonsavtalen i Brussel. Lambrecht.

«Vi må tette disse hullene raskt,» la hun til.

Fokuset på luftvern på NATOs østflanke har forsterket seg i trusselvurderinger siden Russlands invasjon av Ukraina. Nesten åtte måneder inn i krigen fortsetter Russland å skyte raketter mot Ukraina.

NATO-allierte prøver å levere flere luftvernsystemer til Ukraina, men har innrømmet at de har få avanserte systemer selv.

De nye systemene som skal kjøpes under European Sky Shield-initiativet er ment å bidra til å beskytte NATOs luftrom og vil ikke bli overført til Kiev, sier tjenestemenn.

NATOs visegeneralsekretær Mircea Geoana sa at planen «er enda viktigere i dag ettersom vi er vitne til de nådeløse og vilkårlige russiske missilangrepene i Ukraina, dreper sivile og ødelegger kritisk infrastruktur.»

«De nye verktøyene, fullt interoperable og sømløst integrert i NATOs luft- og missilforsvar, vil i betydelig grad forbedre vår evne til å forsvare Alliansen mot alle luft- og missiltrusler,» la han til.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *