Litauen kjøper to NASAMS utskytningssystemer fra Ukraina, president besøker Kiev

Litauen kjøper to NASAMS luftvernoppskytingssystemer fra Ukraina, president Gitanas Nausėda vil besøke Kiev på onsdag med denne nyheten.

«I morgen skal jeg til Ukraina, jeg kommer med gode nyheter som jeg endelig kan presentere for min venn Volodymyr Zelensky, Ukrainas president. Ukrainas president har gjentatte ganger tatt opp spørsmålet om mulig overføring av NASAMS-systemer til Ukraina, og i dag Det ble signert en avtale mellom Litauen og det norske selskapet Kongsberg om at vi skal kjøpe og forsyne Ukraina med to oppgraderte NASAMS-utskytningssystemer, og de vil bli levert til Ukraina i fremtiden veldig nært, sa presidenten tirsdag kveld i Haag.

«Det er et veldig godt tegn at selv under slike omstendigheter, når markene er tomme, finner vi fortsatt muligheter til å hjelpe vennene våre, til å hjelpe ikke med ord, men med gjerninger,» bemerket G. Nausėda i en artikkel publisert av presidentskapet. fra Haag.

Han sa at overføringen av NASAM til Ukraina er en pågående prosess, han minnet om sitt besøk i Norge, sitt besøk til Kongsberg-selskapet som produserer disse systemene.

Vi finner fortsatt muligheter til å prøve å hjelpe vennene våre, å hjelpe ikke med ord, men med handlinger.

«Jeg husker mitt besøk i Norge, mitt møte med statsministeren. Norge godkjente langsiktige planer for bistand til Ukraina, hvoretter jeg besøkte selskapet Kongsberg, som vi diskuterte med hvordan det er mulig å fremskynde overføringen av NASAMS-systemer til Ukraina under de nåværende omstendighetene, og derfor er jeg veldig glad for å si at etter disse diskusjonene og etter en god jobb fra departementene, kan vi i dag sende disse gode nyhetene til vennene våre i dag, og jeg vil gjøre det i morgen i Kiev,» sa presidenten.

I fjor ba Ukrainas president V. Zelenskis Litauen om å overføre NASAMS mellomdistanse luftvernsystemer til Ukraina. Statens forsvarsråd besluttet sent i fjor å overføre artilleriammunisjon til Ukraina, men ikke tyske haubitser eller NASAMS, som Kiev hadde bedt om, med henvisning til egne behov for forsvar.

I en kommentar til beslutningen om ikke å overlevere NASAMS til Ukraina, sa presidentens sjefsrådgiver, Kęstutis Budrys, at det ble besluttet å gjøre det, siden det ennå ikke er klart under forhandlingene med de allierte hvordan disse «spesielle viktige» evnene ville være. restaurert.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *