Les livebloggen tirsdag 14. november om krigen mellom Israel og Hamas her

Røde Kors er forsiktig med regjeringens forslag om å returnere skadde barn fra Gaza til Nederland. På radioprogrammet Med et øye på morgendagen Carla Jonkers, leder for internasjonal nødhjelp for det nederlandske Røde Kors, sa mandag kveld at det er «absolutt» bedre å ta vare på barn i Egypt.

Avtroppende helseminister Ernst Kuipers sa tidligere på dagen at pasienter fra Gazastripen kunne reise til nederlandske sykehus på forespørsel. Dette bør gjøres via humanitære korridorer. Jonkers sier at «en slik forespørsel ennå ikke er kommet», men presiserer også at Røde Kors har innvendinger.

«Egypt har tilstrekkelig kapasitet til å behandle skadde barn,» sa hun. Røde Kors foretrekker denne løsningen fremfor en tur til Nederland «fordi omsorgspersoner da kan reise med barna og bli der.» I tillegg er Egypt mye nærmere for innbyggerne på Gazastripen, også når det gjelder språk og kultur, ifølge Jonkers.

AFP – Palestinere flykter fra Gaza City i møte med israelske angrep.

I radiosendingen beskrev Jonkers også dagens situasjon på Gazastripen. Med utgangspunkt i øyenvitneskildringer fra leger i regionen snakker hun om et «skrekkscenario». «Det vi har advart om i flere uker er nå sant: sykehus er ute av drift.»

Jonkers kaller dette «virkelig forferdelig». – Likene kan ikke lenger begraves fordi sykehusene er omringet. Det er for farlig å gå ut. Det er mange dødsfall i gatene. Leger står overfor vanskelige valg.

Ifølge lederen for internasjonal nødhjelp er det alvorlig mangel på grunnleggende nødvendigheter som vann og mat. Men sykehus mangler også for eksempel blodet som trengs til operasjoner og bandasjer til brannskadepasienter. Ifølge Jonkers kommer «mange» med brannskader som ikke kan behandles på grunn av ressursmangel. (PA)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *