Lakselus er et vanskelig problem for Norge

Norge står overfor problemer som dessverre ennå ikke kan overvinnes.

Vask i varmt vann

Nylig bevilget Mattilsynet maksimalt mulig beløp på 1,7 millioner. Oppdrettsselskapet «SalMar» ble ilagt en bot på norske kroner (ca. 150.000 euro). Det ble funnet laks med sår i merdene på kysten av Triondelag i Trondheimsregionen.

Selskapet ble anklaget for upassende behandling av dyrene, noe som påførte det smerte ved å holde dem under upassende forhold.

Blant de syke fiskene ble det også funnet en del døde fisk.

Laks oppdrettet i merd er infisert med såkalte lakselus. Fiskeoppdrettere har ingen annen måte enn å vaske lusebefengt fisk i varmt vann og børste dem. Etter en slik prosedyre flasser en del av fiskens hud av og det oppstår sår.

Hvis fisken som er behandlet med lus og deretter behandlet med varmt vann er gammel nok, slaktes de umiddelbart.

Det er mulig at slik infisert fisk, etter å ha blitt «vasket», raskt vil finne veien til det kommersielle markedet i enkelte østeuropeiske land til en lavere pris.

I SalMar var lusebefengt og vasket laks ikke moden nok til å bli værende i merder, hvor de ble funnet av inspektører fra Mattilsynet uten forvarsel om besøk. Det var tidligere slått fast at mer enn 64 000 dyr ble holdt i bur. skadet fisk.

Ideen: Slik ville en nedlagt norsk laksefarm sett ut. / Foto “Blu Nordic Technology”.

For mye konsentrasjon

Ifølge norske maritime medier er lakseoppdrett i merder på havkyster og i fjorder en relativt vanskelig virksomhet.

Lus er et av hovedproblemene for norske oppdrettere. Disse parasittiske fiskene reiser med vann fra en gård til en annen.

På grunn av den relativt høye konsentrasjonen av oppdrettsanlegg i Norge, er det svært lett for laks som er oppdrettet i åpne merder å bli smittet.

I Norge er det ennå ikke oppfunnet noen effektiv måte å bli kvitt lakselus på. Ved vask med varmt vann og rengjøring blir fisk skadet, de mister kroppsvæsker gjennom sårene og dør.

Død laks smitter også annen fisk og sjøregionen er forurenset.

Innovasjon er kvalt

Selskapet Nordic Blu Technology har foreslått en ny måte å oppdrette laks på i store akvatiske oppdrettsanlegg slik at den ikke blir infisert med lus. Hun presenterte fortsatt i 2017 et prosjekt som går ut på at det skal installeres lukkede fiskemerder i sjøen eller i fjordene slik at det ikke kan komme inn lus utenfra.

Det er mulig at infisert fisk, etter å ha blitt «vasket», raskt vil finne veien til det kommersielle markedet i enkelte østeuropeiske land til en lavere pris.

Fiskeridirektoratet har på seks år ikke gitt noe svar på muligheten for å bruke oppdrettsanlegg av lukket type. Den generelle oppfatningen er at lidelsen til fisk i betongmerder i et unaturlig miljø vil øke og at det ikke er sjanse for at lus ikke også kommer inn i lukkede merder.

Det norske selskapet «OceanTECH» sendte et lignende forslag til Fiskeridirektoratet. Hun fikk beskjed om at hun ikke ville få tillatelse til å oppdra fisk i lukkede betongmerder. Det er forklart at OceanTECH fiskemerder ikke er i samsvar med gjeldende landbruksteknologier. Norske fiskerimyndigheter sier at fisken skal vokse i et mer eller mindre naturlig miljø, ikke i meshbetongmerder uten naturlig lys.

Det ble bemerket at i henhold til konseptet, 18 tusen kubikkmeter bur, og i virkeligheten deres volumet er større.

Representanter for selskapet «OceanTECH» sa at de ikke forsto et slikt svar, spesielt siden de brukte mer enn 40 millioner euro for å utvikle ny generasjonsteknologi. norske kroner. Hun har tenkt å gå til sak mot Fiskeridirektoratet på grunn av dette avviste konseptet.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *