Kvinnefotballens store ikoner: Ada Hegerberg, Norges «madam no»

I anledning EM i fotball for kvinner skal vi diskutere karrieren til noen stjerner som har bidratt til utviklingen av denne sporten. Det fjerde ikonet i denne serien er norske Ada Hegerberg, en målscorer med sterk karakter og som fremfor alt ble den første Gullballen i kvinnefotballens historie.

Ada Hegerberg vil feire sin 27-årsdag 10. juli, midt i euroen. Hun tok sine første steg i fotball sammen med søsteren Andrine (29). Den yngste av Hegerberg-søstrene debuterte i profesjonell kvinnefotball da hun var bare 15 år gammel i den norske klubben Kolbotn IL. De to søstrene dro deretter til en annen storklubb i landet deres, Stabæk, hvor de ble ansett som de største talentene i norsk kvinnefotball.

Som 16-åring spilte Ada Hegerberg allerede på det norske landslaget. I januar 2013 signerte søstrene, da 17 og 19 år gamle, en ny kontrakt med det samme laget. Denne gangen var det 1. FFC Turbine Potsdam, som spiller i den høyeste divisjonen i tysk fotball.

En skurk fordi hun…er en absolutt stjerne på landslaget sitt og hun ikke ønsket å representere landet sitt på fem år fordi hun var på kant med det norske forbundet. Den lave godtgjørelsen som ble gitt til kvinnelandskamper gledet henne ikke.

Etter EM i 2017 tok hun den drastiske beslutningen om å ikke lenger være tilgjengelig. I vår uttrykte 27 år gamle Hegerberg et ønske om å spille for landet sitt igjen.

Noen høydepunkter i karrieren

1. I Tyskland skilte søstrene Hegerberg seg først da Andrine bestemte seg for å satse på karrieren i Sverige. «Vi har alltid stilt krav til hverandre, direkte og ærlige – det er forholdet vi har og som har gjort oss veldig nære»forklarte hun til BBC. «Det var hun (Andrine, red.anm.) som dro meg for å spille da jeg var ung. Hun har alltid vært et forbilde for meg.»sier Ada Hegerberg.

Etter søsterens avgang fra Potsdam ble nordmannen et år til før hun begynte i referanseklubben i kvinnefotballen i 2014: Olympique Lyonnais. Det har nå gått 8 sesonger hun har på seg fargene til denne klubben som vant sin åttende Champions League denne sesongen, en rekord. I løpet av denne perioden på OL spilte Hegerberg 118 kamper og scoret… 144 ganger (!). Dette representerer et gjennomsnitt på 1,22 mål per kamp som utvilsomt ville misunnes Cristiano Ronaldo.

Privatliv

Ada Hegerberg giftet seg med den norske fotballspilleren Thomas Rogne, hvis karriere er mye mindre prestisjefylt enn partnerens. Han har bare vært inkludert to ganger på landslaget og spiller for tiden for Lech Poznan, de siste polske mesterne. Skal han spille i neste Champions League, vil han trolig ikke nå samme høyder som Ada.

Hva gjør hun nå?

Hun er fortsatt under kontrakt med Olympique Lyonnais og har derfor funnet tilbake til det norske landslaget. Så vi håper å se henne skinne igjen i ukene som kommer.

Sitat og statistikk

» Nei. Etter presentasjonen av den første kvinnelige Ballon d’Or, den franske DJ Martin Solveig prøvde en mislykket humor ved å spørre Ada Hegerberg om hun kunne twerke. Nordmannens klare svar hadde også skapt en liten strid for diskjockeyen.

15/59: Dette er antall ganger Hegerberg har scoret i løpet av en sesong og i alle sesonger i Champions League. Hun har derfor de to rekordene i den vakreste av klubbkonkurranser.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *