Kronprins Haakon på Norges vestligste øyer

28. september 2023 avsluttet kronprins Haakon av Norge sin tredagers tur til Vestland fylke. På reisens siste dag dro han til Solund kommune. Denne kommunen, som består av flere øyer og holmer, er det vestligste territoriet i det kontinentale landet.

Les også: Kronprins Haakon reiser til Vestlandsfjordene

Kronprins Haakon avslutter sin reise gjennom Vestlandsfjordene

Fra 26. til 28. september 2023 besøkte kronprins Haakon flere kommuner i Vestland fylke, som ligger rundt Sognefjotd, den største fjorden i Europa. Tronarvingen tok turen ombord på kongeyachten Norge. Fredag ​​28. september, for sin siste dag, satte prinsen kursen mot Solund. Rundt 800 mennesker bor på tusen øyer og holmer tilhørende Solund kommune.

Kronprins Haakon besøker Hardbakke, ei øy i Solund kommune (Bilde: Kongelige historier)
Kronprins Haakon blir møtt med blomster i det han forlater båten i Hardbakke (Foto: Sara Svanemyr, Det kongelege hoff)

Byen Holmebåen, på øya Steinsøy, som er en del av Solund kommune, er fastlands-Norges vestligste territorium. Det var i Hardbakke på øya Sula kronprins Haakon startet dagen sin. Siden kommunen utelukkende består av øyer, er nesten all virksomhet knyttet til havet. Maritim aktivitet, enten det er fiske eller bare vanlige turer for å nå kontinentet, er ikke uten risiko. En ambulansebåt settes derfor i drift for å hjelpe seilere eller reisende. Kronprins Haakon oppdaget denne tjenesten og kunne snakke med kaptein Kjell Mjåtvedt om bord i MS Rosesol.

Kronprins Haakon ønskes velkommen med musikk foran ambulansebåten. Til tross for liten befolkning er det flere musikklag i kommunen (Foto: Sara Svanemyr, Det kongelege hoff)
Redningsfolk fra ambulansebåten med kronprinsen (Foto: Sara Svanemyr, Det kongelege hoff)

Les også: Kronprins Haakon fortsetter sine besøk ved bredden av Sognefjorden

Besøk hos øyboerne fra Solund til Hardbakke

Kronprins Haakon var da ansvarlig for å holde en tale. Kronprinsen la vekt på solidaritet og gjensidig hjelp som er nødvendig når man bor i små samfunn. «Å bo på en øy krever kanskje å tenke litt mer på naboen. De passer på hverandre, finner løsninger på problemer, løser ting på egenhånd og driver ting fremover sammen. »

Tale av kronprins Haakon til beboerne på Hardbakke (Foto: Sara Svanemyr, Det kongelege hoff)
(Foto: Sara Svanemyr, Det kongelege hoff)

Les også: Haakon og Mette-Marit fra Norge på besøk på Svalbardskjærgården: tre dager i nord

For øyeblikket bor det nøyaktig 764 personer i denne kommunen. Til tross for liten befolkning finnes det et stort antall frivillige organisasjoner, lag og tiltak. Det er 68 elever i grunnskolen og 50 medlemmer av musikkskolen. Helseteamet teller rundt 180 personer, og de ulike idrettslagene samler rundt 250.

Til tross for regnet fikk kronprinsen varmt besøk (Foto: Sara Svanemyr, Det kongelege hoff)

Kronprins Haakon besøkte deretter bygdekafeen som spiller en uvurderlig rolle for trivsel og inkludering. Bygdefolket møtes der, diskuterer og opprettholder kontakten mellom de ulike generasjonene. Eldre kan føle seg enda mer ekskludert enn på fastlandet.

Kafeen er et hyggelig sted for hele samfunnet (Foto: Sara Svanemyr, Det kongelege hoff)

I denne kafeen kunne kronprinsen prate med innbyggere i byen og med medlemmer av foreninger som presenterte frivillig arbeid for ham. «Solund er en perfekt avslutning på årets fylkesturné. Jeg er takknemlig for alt jeg har sett og hørt, menneskene jeg har møtt, alle de nye minnene jeg tar med meg.»erklærte kronprins Haakon som holdt en siste tale ved avslutningen av denne tre dager lange turen.

Bildeavatar

Nicolas Fontaine

Ansvarlig redaktør

Nicolas Fontaine har vært en uavhengig nettredaktør siden 2014. Etter å ha vært tekstforfatter og forfatter for en rekke belgiske og franske merker og medier, spesialiserte han seg på kongelige nyheter. Nicolas er i dag sjefredaktør for Histoires royales. [email protected]


Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *