Korona-utbrudd på et norsk cruiseskip (som var det første i verden som seilte igjen)

I helgen meldte det norske rederiet Hurtigruten at 36 besetningsmedlemmer og 4 passasjerer fra to ulike cruise var smittet av koronaviruset.

Mannskap i karantene

Sent i forrige uke la skipet til kai i havnen i Tromsø, den største byen i Nord-Norge. Fire besetningsmedlemmer testet positivt for koronavirus der. Hele mannskapet, 158 personer, måtte da forbli i karantene på skipet.

Imidlertid var alle 178 passasjerer allerede satt av. Norske helsemyndigheter satte sammen med rederiet umiddelbart i gang en storstilt aksjon for å spore alle passasjerer. De må isolere seg i to uker for å hindre videre spredning av viruset.

Flere infeksjoner ventes

Noen passasjerer på et tidligere cruise forrige måned ble også smittet. Totalt 387 passasjerer blir nå kontaktet av norske helsemyndigheter. «Vi forventer å finne flere infeksjoner,» sa en talsperson i går.

I følge Financial Times Dette rammer passasjerer fra minst 69 kommuner i Norge, noe som betyr at utbruddet raskt kan få store konsekvenser. «Alle passasjerer har nå mottatt en melding fra oss,» kunngjorde rederiet i går. «Vi sjekker for øyeblikket om disse meldingene har blitt riktig mottatt og er forstått av alle.»

Hurtigruten var det første rederiet i verden som gjenopptok internasjonale cruise i midten av juni. Cruiseskip seiler fra Norge mot polarsirkelen. Rederiet planlegger også igjen å tilby ulike cruise til de britiske øyer fra og med denne måneden.

polarsirkelen

På grunn av koronakrisen hadde skipene vært stoppet i minst tre måneder. Da de første krysserne ble ønsket velkommen tilbake forrige måned, ble de påminnet om ikke å bekymre seg. Hurtigruten hadde tatt «svært strenge tiltak» for å hindre smitte under reise. Med deres egne ord var forholdsreglene mer forsiktige enn norske eller internasjonale regler.

Eksperter har i lengre tid advart om at turer til polarsirkelen, som Hurtigrutens, foreløpig er uansvarlige. Medisinske fasiliteter er svært begrenset i området. Hvis medisinsk hjelp er nødvendig mens du reiser på grunn av et koronavirusutbrudd, utgjør dette alvorlige problemer.

Rederiene selv hevder å ha nok utstyr om bord til å ta imot passasjerer. Hurtigruten har kansellert et cruise som er planlagt til helgen, men det er uklart om alle turene blir kansellert.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *