Kjærlighetene til sønnen til den israelske statsministeren vekker politiske lidenskaper

Kjærlighetene til sønnen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu vekker lidenskaper i landets politiske liv.

Nyheten om at 23 år gamle Yair Netanyahu er sammen med en ikke-jødisk norsk student, drev ikke bare næring til tabloidene, men satte også i gang en perfekt storm av sinne blant religiøse lovgivere som motsetter seg ekteskap mellom raser og satte fart på debatten om jødiske forhold i staten. med verden.

Ifølge norske medier skal lederen av den israelske regjeringen, som møtte Norges statsminister Erna Solberg forrige uke på World Economic Forum i Davos, skrøt for henne om sønnens vennskap med en norsk kvinne. B. Netanyahu fortalte en kollega at hans avkom nylig hadde besøkt Norge sammen med venninnen Sandra Leikanger.

Bildet av det smilende unge paret dukket opp på sidene til israelske og norske aviser.

Mandag sa lederen av det ultraortodokse Shas-partiet at han trodde forholdet faktisk hadde forårsaket «mye smerte» for Netanyahu og hans kone.

Arieh Deri sa til en lokal radiostasjon at statsministerens sønns vennskap med en norsk kvinne ikke bare er en personlig sak, ettersom Netanyahu er et «symbol på det jødiske folk».

«Jeg vet at noen av vennene mine investerer titalls, til og med hundrevis av millioner, i kampen mot assimilering rundt om i verden,» sa A. Deri til Kol Baram radio. «Hvis, Gud forby, det er sant, ve oss.»

Andre politiske og religiøse bevegelser har oppfordret statsministeren til å overbevise sønnen om å avslutte forholdet til den høye, blonde norske kvinnen. Til og med B. Netanyahus svoger, Hagai Ben-Artzi, uttalte seg offentlig mot dette vennskapet.

«Yair burde vite at ved å gjøre dette, ved ikke å avslutte dette forholdet… spytter han på gravene til bestemoren og bestefaren, som hun elsket og oppdratt så mye,» sa han. Han fortalte det ultraortodokse nyhetsnettstedet Kikar Shabbat.

H. Ben-Artzi, en kjent skikkelse av jødiske nasjonalister, som ofte kritiserer statsministeren, sa at han ikke hadde kommunisert med B. Netanyahus familie på flere måneder.

«Kanskje de ikke kommuniserer med meg fordi de er redde for å fortelle meg (om Yairs vennskap med en norsk kvinne),» la han til.

Representanter for B. Netanyahu kommenterte ikke forholdet mellom statsministersønnen og den norske kvinnen. S. Leikanger nektet også å kommunisere med media.

I Israel representerer det ultraortodokse jødiske samfunnet, hvis medlemmer er ekstremt konservative og religiøse, i underkant av en tidel av landets totale befolkning.

På grunn av sin enorme politiske innflytelse har de ultraortodokse full kontroll over ekteskap, skilsmisse og begravelser, noe som betyr at unge Netanyahu ikke ville få lov til å gifte seg med sin norske kjæreste i Israel hvis de valgte å gifte seg, med mindre hun konverterer til sin tro.

Ortodoks jødisk lov forbyr blandede ekteskap.

De siste årene har delingen av det israelske samfunnet blitt ytterligere komplisert av økende motsetning mellom religiøse jøder ved forskjellige skoler og den ultranasjonalistiske leiren, og av et sekulært samfunn som kan være ekstremt progressivt i spørsmål som homofiles rettigheter.

Det kulturelle skillet rundt spørsmål som de ultraortodokses ønske om å håndheve kjønnssegregering på enkelte busser eller religiøse jøders avslag på å utføre obligatorisk militærtjeneste har blitt så skarp at det ofte spøkes med at uenigheter interne problemer er mye vanskeligere å løse enn problemer med regjeringen. palestinere.

Israels tidligere utdanningsminister Yossi Sarid, som tidligere ledet det sekulære Meretz-partiet, sa at statsministerens sønns forhold til en norsk kvinne var en «privatsak». Han la til at ropet over problemet blant religiøse jøder var «absurd».

«Det er feil. Du kan ikke forvente rettferdighet fra disse menneskene, – sa Y. Saridas. – De liker ikke ikke-jøder. De liker ikke uortodokse jøder. De oppfører seg som alle fanatikere.»

Noah Slepkov fra Jewish People’s Policy Institute sa at debatten gjenspeiler endringer på gang i Israel.

Han sa at inngifte, som lenge har vært «en greie» i Amerika, hvor omtrent halvparten av jødene som bor der gifter seg med mennesker med en annen tro, ikke var et problem i Israel fordi interreligiøse grupperinger av inngifte er ekstremt sjeldne der.

Situasjonen begynte imidlertid å endre seg. Dette har blitt påvirket av tilstrømningen av utenlandske arbeidere og det økende antallet israelere som studerer eller jobber i utlandet.

«Det er definitivt en trend, det er begynnelsen på det,» sa Slepkov og la til at det kan skremme konservative israelere.

Ifølge ham er kritikken rettet mot Netanyahus sønn skadelig for landet, som blir stadig mer isolert.

«I et land med et så dårlig rykte hjelper vi ikke oss selv … ved å være ikke-inkluderende,» sa N. Slepkov. «Folk må forstå at hvis noen få prosent av befolkningen vår lever i blandede ekteskap, vil det ikke skade oss.»

B. Netanyahu selv er en trofast nasjonalist og historisk lærd som har uttalt seg kraftig mot antisemittisme og andre trusler mot det jødiske folk. Han fastholder bestemt at i enhver fredsavtale med palestinerne, må de sistnevnte anerkjenne Israel som hjemlandet til det jødiske folk.

Netanyahu var tidligere gift med en ikke-jødisk kvinne som godtok hans tro.

Student Yair er sønn av Netanyahus tredje kone, Sara.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *