Kålen syltes i Brunava for eksport Jauns.lv

Direktøren for SIA «Kāpostnīca» Iveta ĭkūne fortalte til «Bauskas Dzīvei» at de besøkende kom fra fytosanitærproduktselskapet «Nordisk Alkali AB», som representerer Latvia, Litauen, Estland, Finland, Sverige og Norge. Under smakingen fikk alle nyte både vanlig surkål, og med tillegg av ananas, med musserende vin og fersken.

Brunava-kokken Lilita Gudjas originale retter – belgiske vafler med kål og kålkoteletter – fikk særlig ros. Gjestene så også filmen «The Graveyard Republic».

Kollektivet til «Nordisk Alkali AB» møtes hver høst på et arrangement som kombinerer arbeid og underholdning, inspiserer nye steder og land hvor bedriften er representert. Mange var i Latvia for første gang, og det de så på fabrikken og i hagen til Lekūnu «Sprīdīši»-familiens hus var en hyggelig overraskelse.

«Kāpostnīca» tar ikke bare imot utlendinger, men går også utover grensene til landet vårt, og starter eksporten av surkålprodukter til Norge, Romania og Bulgaria. Brunavakål har vært populær blant litauiske kjøpere i årevis. «Kāpostnīca» startet sin virksomhet som et hjemmeproduksjonsanlegg på familiegården for 22 år siden, omtrent halvparten av produksjonen selges i Latvia, resten eksporteres. Kål dyrkes på ni hektar, omsetningen nådde 217.000 euro i fjor, 13 ansatte jobber der.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *