«Jeg ville ikke bli overrasket om ukrainerne dro til Paris selv om russerne startet.»

Det har allerede blitt rapportert at utdannings- og vitenskapsminister Anda Čakša (JV) og direktør for sportsavdelingen i Kunnskaps- og kulturdepartementet, Vladimir Steinberg, møtte Dadzīti og generalsekretær for LPK Lieni Apini, og ble enige om «et fast» posisjon» mot deltakelse av russiske og hviterussiske idrettsutøvere i de paralympiske leker i Paris, samt deres egen formulering av posisjon i samsvar med beslutningene fra Ukraina og internasjonale organisasjoner.

Tirsdag hadde LPK en ekstern samtale med presidenten for den ukrainske paralympiske komité Valery Sushkevich.

«Det så ut til at han ikke hadde en plan ennå da vi stilte ham spørsmålet om ukrainerne ville delta hvis russerne deltok i de paralympiske leker i Paris. Sushkevich nølte med svaret, men ga ikke noe klart svar,» sa Dadzite. . , og legger til at han ikke ville bli overrasket om ukrainerne også dro til Paris hvis russerne startet.

Men, sier Dadzīte, Suškevičs aksepterte Latvias foreslåtte plan om å holde en ekstraordinær generalforsamling i Den europeiske paralympiske komité (EPC), som samler sportsministre fra alle europeiske land samtidig og stemmer over en felles beslutning.

«Suškevičs tok initiativet til å innkalle til en ekstraordinær generalforsamling i EPC, og fremmet dermed ideen vår. Vi ble enige om at arrangementet kunne finne sted i Latvia, som også er klar til å bli støttet av innenriksdepartementet,» sa LPK-presidenten .

Hun sier at innen 23. oktober, når EPC-styremøtet er planlagt, bør minst fem land kunne signere dette initiativet og sende det til EPC.

«Reguleringsdokumentene fastsetter at styret må ta en beslutning om å innkalle til en ekstraordinær generalforsamling hvis fem land foreslår det,» sier Dadzite.

LPK-presidenten er ikke i tvil om at de fem landene som signerer denne søknaden vil være til stede, og siterer ti land som støtter en slik handling. Blant disse landene er initiativtakerne til ideen Latvia, Litauen, Estland, Ukraina, Polen, Storbritannia, Georgia, Norge, Sverige og Finland.

Når det gjelder de neste trinnene, sier LPK-formannen at på generalforsamlingen til EPC «ville det være viktig å ta en beslutning om at hvis russerne og hviterusserne er i en nøytral status og ikke har signert en uttalelse som fordømmer krigen i Ukraina, da Europa vil boikotte lekene.»

For at dette skal skje, må 28 av de 54 EPC-landene stemme for forslaget og deretter vente på en avgjørelse fra Den internasjonale paralympiske komité (IPC), som også kan avgjøres av IPC-styret.med flertall for forslaget om å ekskludere russere og hviterussere fra de paralympiske leker i Paris som nøytrale idrettsutøvere.

Dadzīte minner om at det var nettopp takket være handlingene til latviere at russiske idrettsutøvere vendte hjem etter de paralympiske leker i Beijing etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Det har allerede blitt rapportert at på IPC-kongressen som ble holdt i slutten av september i hovedstaden i Bahrain, ble det besluttet å la utøvere fra aggressorlandene Russland og Hviterussland delta i de paralympiske leker i Paris 2024 som individuelle utøvere under forhold. nøytralt flagg.

Dadzite tar til orde for at idrettsutøvere fra de to aggressorlandene bare skal få konkurrere i Paris hvis de signerer en erklæring som fordømmer krigen i Ukraina.

Hun tror at Den internasjonale olympiske komité (IOC) også vil vedta en resolusjon som ligner på den til IOC i Manama under generalforsamlingen, som avholdes fra 15. til 17. oktober i den indiske byen Mumbai, slik at russere og hviterussere kan konkurrere. . som individuelle idrettsutøvere ved OL i Paris.

Det er derfor viktig å gjenspeile den felles oppfatningen til europeiske land, ved å få IPC til å forstå at de paralympiske leker i Paris, med deltakelse av representanter fra de angripende landene, kan finne sted uten europeiske idrettsutøvere.

De paralympiske leker i Paris i 22 idretter arrangeres fra 28. august til 8. september 2024.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *