Greta Thunberg kjemper mot ulovlige vindturbiner

Miljøaktivist Greta Thunberg og Fosen-aksjonens talspersoner Elle Nystad og Ella Marie Haetta Isaksen under Fosen-aksjonen foran Statkraft i Oslo, 12. oktober 2023. NTB / REUTERS

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ble med på en aksjon torsdag 12. oktober i Oslo protest fra samiske aktivister mot vindturbiner som ble erklært ulovlige for to år siden i Norge, men fortsatt i drift. 11. oktober 2021 konkluderte Norges Høyesterett med at to vindparker bygget på Fosen-halvøya vest i landet, på land som brukes av samer til reindrift, krenket rettighetene FN garantert har til denne urbefolkningen. To år senere er de 151 turbinene fortsatt i drift.

For å markere dette jubileet satte dusinvis av miljø- og samiske aktivister onsdag i gang kraftige aksjoner i den norske hovedstaden som skulle vare i flere dager for å få demontert vindturbinene. Torsdag fikk de forsterkning fra Greta Thunberg som hjalp dem med å blokkere inngangene til hovedkvarteret til det norske offentlige energikonsernet Statkraft som driver 80 av Fosens 151 turbiner.

» data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

«Det er viktig å vise solidaritet når menneskerettighetsbrudd finner sted, spesielt i Skandinavia mot det samiske folket«, sa Greta Thunberg til AFP onsdag ved domstolen i Malmö hvor hun nettopp ble bøtelagt for nok en blokkeringsaksjon i denne sørsvenske byen.»Alle vi som kan være der og vise vår støtte bør gjøre det«, sa hun.

«En viktig alliert for å støtte saken»

Torsdag morgen satt den svenske aktivisten på bakken ved siden av aktivister i folkedrakt ved foten av en lavvo (samisk telt) satt opp foran en Statkraft-inngang. I slutten av februar hadde hun allerede sluttet seg til protestbevegelsen som finner sted på hver symbolsk dato. «Greta Thunberg er en viktig alliert i å støtte vår saksa den samiske kunstneren og aktivisten Ella Marie Haetta Isaksen.

Dersom Høyesterett hadde ansett at de gitte tillatelsene var ugyldige, tok den ikke i sin dom stilling til skjebnen som skulle forbeholdes turbinene. Den norske regjeringen ba de berørte samiske gjeterfamiliene om unnskyldning, erkjente et brudd på deres menneskerettigheter, og satte i gang mekling for å prøve å forene husdyrhold og vindturbiner. Olje- og energiminister Terje Aasland bekreftet onsdag at «å demontere alle Fosen vindturbiner nå, slik demonstrantene krever, er ikke mulig» ingen «sannsynlig«.

Denne filen er desto viktigere ettersom den kan danne presedens for annen infrastruktur eller prosjekter som planlegges på de enorme territoriene som tradisjonelt brukes av samene i resten av landet. Betraktet som den siste urbefolkningen i Europa, har det samiske samfunnet rundt 100 000 medlemmer spredt over Norge, Sverige, Finland og Russland og har lenge levd hovedsakelig fra fiske og semi-nomadisk reindrift.


» data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *