Ingen negative konsekvenser for fisk takket være mikroplast

Miljøvernere advarer gjentatte ganger om farene ved plastavfall i havet. Derfor har forskere fra Thünen-Instituts für Fischereiökologie i Bremerhaven gjennomført en studie om effekten av mikroplast på fisk.

I ni uker matet de pinneryggen med en diett som inneholdt like mange mikroplastfibre som sjøvann.Andre fisker ble fôret med naturlige bomullsfibre til sammenligning. En tredje forsøksgruppe fikk en fiberfri diett.

Overraskende konklusjon

Forskerne konkluderte med at «I følge dagens vitenskapelige kunnskap skader ikke små mengder mikroplast som inntas av fisk i Nordsjøen og Østersjøen fiskehelsen og utgjør ingen helserisiko for forbrukerne.Selv med moderat høye konsentrasjoner av plastpartikler i havet, forventer forskerne ingen negative konsekvenser.

Studien av teamet ledet av fiskeriøkolog Jörn Peter Scharsak ble finansiert av det tyske mat- og landbruksdepartementet og nylig publisert i tidsskriftet Science of the Total Environment.

Ifølge forskerne er Nordsjøen mer forurenset med stort avfall enn Østersjøen. I søkeområdene i Nordsjøen fant forskerne 70,7 kull per kvadratkilometer, i Østersjøen 9,6. Avfall i Nordsjøen er 91,3 % plast og 62,2 % i Østersjøen. Omtrent 80 % av plastavfallet legger seg på havbunnen. Der brytes det ned på grunn av miljøpåvirkninger til mindre og mindre biter, som hovedsakelig består av polypropylen.

Mikroplast finnes i alle marine dyr som er studert så langt, fra plankton til fisk til store sjøpattedyr. Forskerne bestemte først nivåene av mikroplast i fordøyelseskanalen til villfisk fanget i Nordsjøen og Østersjøen. Spesielt ble schar (Limanda limanda) og sild (Clupea haargus) undersøkt. I Schars fordøyelseskanal klarte forskerne å oppdage mikroplastpartikler, men mindre enn ti partikler per fisk.

I et annet eksperiment tjente pinnerygger fanget i Weser-elvemunningen nær Bremerhaven som forsøksdyr. Forskere studerte påvirkningen av mikroplast på befruktningshastigheten til fiskeegg og utviklingen av embryoer og larver. Forskere har også sett på kileryggens immunsystem. Fiskens blodverdier viste ingen tegn til betennelse, forklarte Scharsack.

Hvor er den svelgede mikroplasten?

«Effektiv fiberfjerning med avføring skal forhindre skadevirkninger av mikroplast på fisk – også ved fiberkonsentrasjoner langt over gjeldende miljøtiltak«, sa forskerne.

Ifølge Charsak kan forskningsresultatene overføres til andre fiskearter. «Jeg vil gå så langt som å si at det i prinsippet kan gjelde alle virveldyrsier fiskeriøkologen. De grunnleggende strukturene i tarmkanalen er like hos alle virveldyr.

Andre forskere har gjentatte ganger uttrykt bekymring for at mikroplast skader dyr. I begynnelsen av året forklarte Melanie Bergman ved Alfred Wegener Institute at nesten 90 % av de marine artene som ble studert hadde en innvirkning. «Dokumenterte effekter er svært bekymringsfulleBergman sa den gang da han presenterte en studie bestilt av miljøorganisasjonen WWF.

Charsack: «Vår forskning viser ikke at økningen i marint søppel som inneholder plast ikke er et problem. Kun konkrete bevis på at inntak av mikroplast påvirker fiskehelsen negativt eller hemmer utviklingen av dem har ikke fremkommet

Kilde: Suddeutsche Zeitung

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *