Ikke gå glipp av en annen – Business News

AP Photo/Scanpix.

Presidenten for EU-kommisjonen (EF), Ursula von der Leyen, understreket i sin årlige rapport til Europaparlamentet hva ledere i vestlige land gjentar mer og mer – beklagelsen over å ikke ha hørt (eller kanskje ikke tro) hva de baltiske og østeuropeiske landene har sagt om Russland og dets imperialistiske Putin, og den farlige avhengigheten av den russiske rørledningen. Det ser imidlertid ut til at selv nå ikke faren som oppstår fra andre diktatoriske land er ordentlig vurdert: talen til kommisjonssjefen mangler en vurdering av Hviterussland.

«En av lærdommene fra denne krigen er at vi burde ha lyttet til de som kjenner Putin (…) Motstanden til våre venner fra Ukraina, Moldova, Sakartveli og Hviterussland. Vi måtte lytte til stemmene i selve unionen: i Polen, i de baltiske statene og i Sentral- og Øst-Europa. I årevis fortalte de oss at Putin ikke ville stoppe. Og det fungerte deretter» understreket lederen av EF.

Russland, etter å ha startet en krig i Ukraina, prøver også å føre en energikrig i Europa.

«Vennene våre i de baltiske statene har jobbet hardt for å frigjøre seg fra avhengigheten av Russland. De har investert i fornybar energi, LNG-terminaler og tilkoblinger. Det er dyrt. Men avhengighet av fossilt brensel russere har en mye høyere kostnad. Vi må frigjøre oss selv. fra denne avhengigheten i hele Europa,” sa U. von der Leyen.

«Vi må håpe at nå har EU virkelig hørt oss og lagt merke til vår innsats for å kutte båndene med Moskva. Fordi det er følelsen av at de før, i Brussel, ofte lyttet til oss, men rett og slett avsto fra å gå videre, bare sa at disse spørsmålene er kanskje relevante for oss i de baltiske landene, men kanskje er de ikke så viktige for hele Europa», kommenterte statsviter Margarita Šešelgytė for VŽ.

Det varsles at EU har blitt enige om felles gasslagring. Det oppnådde kvantumet på 84% vil imidlertid ikke være nok, så vi ser etter pålitelige leverandører – de har blitt USA, Norge, Algerie, etc. Importen av russisk gass til landene i Fellesskapet har falt kraftig – fra 40 % i fjor til 9 % i dag.

Russland fortsetter imidlertid å manipulere EUs energimarked. Visst ser det ut til at ikke alle statene i unionen har en tendens til å opprettholde en «tøff» posisjon: noen tilpasser seg nye realiteter, mens flere andre allerede spår en nesten uoverkommelig vinter, og deler av samfunnet i disse landene reagerer deretter.

Dette er hva Kreml streber etter, som de forlater alle midler for propaganda (og ikke bare). Spesielt siden det ikke bare nærmer seg vinter, men flere viktige valg i Europa nærmer seg, som vil være en mulighet for uansvarlige politikere til å sale populismens hester.

«Russland vil absolutt bruke, som det alltid har gjort til nå, alle midler for å gjøre vannet i Europa, for å nå sine mål om både å destabilisere fellesskapet og opprettholde dets økonomiske og derfor er det nødvendig med bærekraftige og svært langsiktige løsninger. for å redusere disse avhengighetene,” sa Mr. Šešelgytė.

I følge EUs president er det nødvendig med en strømreform i EU for å redusere gassens innflytelse på elektrisitetsprisene. For det første foreslås det å sette et inntektsramme for bedrifter som produserer strøm til lavere kostnad.

«Disse virksomhetene får inntekter de aldri hadde planlagt, de aldri drømte om. I vår sosiale markedsøkonomi er profitt bra. Men akkurat nå er det feil å spise fabelaktig profitt og tjene på krig på bekostning av forbrukerne. For tiden må profitt deles og rettes til de som trenger det mest. Vårt tilbud vil samle inn mer enn 140 milliarder. Mengden euro som trengs for medlemslandene motstår et direkte treff», beregner U. von der Leyen.

Store olje-, gass- og kullselskaper gjør også store overskudd, sa hun. Derfor må de bidra til å overvinne krisen – betale sin del. Pristaksdiskusjoner er også nevnt blant de umiddelbare og midlertidige tiltakene i arbeidene.

Med spesiell oppmerksomhet til Ukraina i sin årsrapport, understreket presidenten for EF: en ny side i verdenspolitikken tvinger oss til å revurdere vår utenrikspolitiske agenda – det er på tide å investere i demokratiets makt.

«Denne krigen er ikke bare en krig lansert av Russland mot Ukraina. Den er en krig mot vår energi, en krig mot vår økonomi, en krig mot våre verdier og en krig mot vår fremtid. «autokrati mot demokrati. Og jeg er overbevist her om at mot og solidaritet vil styrte Putin og at Europa vil ta over», sa kommisjonens leder.

Ved å vurdere talen fra presidenten for EF til Europaparlamentet, er det tydelig at han var virkelig sterk. Imidlertid gjenstår følelsen av at Vesten ennå ikke fullt ut har «forpurret» truslene fra diktaturer som opererer i periferien av EU. I den utenrikspolitiske talen savnet VŽ vurderingen av Hviterussland. Tross alt ser det ut til å ikke være noen hemmelighet at Lukasjenko, den selverklærte lederen i dette landet, helt klart er Putins betjent og betjent. Det er verdt å minne om dens «operasjon» med strømmen av flyktninger sendt over grensene til Litauen eller Polen. Det er ikke engang nødvendig å gjette hvem som har satt opp dette scenariet for å destabilisere situasjonen i mer enn ett EU-land, som kan bli oversvømmet av titusenvis av flyktninger presset av «batkaen».

Diktatoren i nabolandet innser nidkjært andre «innfall» til vennen sin. Etter å ha gjort landet sitt til et brohode for den russiske hæren til å angripe Ukraina, foreslår denne pseudo-lederen også entydig muligheten for å angripe (fortsatt med russiske missiler) de baltiske landene eller Polen.

Å ikke se (eller glemme) dette er ikke mindre farlig enn å være sint på Russland. Derfor er det litt rart at EU (og EF) ikke ser trusselen fra Hviterussland og ikke plasserer dette landet med alle dets diktatorer på felles side med Russland. Selv om han virkelig fortjener en lignende vurdering og de strengeste sanksjonene.

Forresten, tilbake til energien. Ros fra landene i Sentral- og Øst-Europa er begrenset til dette. Vi har ikke hørt om et ønske om å gjøre mer aktiv bruk av deres rikdom av politisk og økonomisk sikkerhetskunnskap. Og nå, i mekanismene for omfordeling av overskudd fra energiselskaper, er enkelte land ganske enkelt ekskludert på grunn av deres forskjellige energiinfrastrukturer.

REDAKTIONSARTIKKEL (redaksjonell) – et essay som gjenspeiler meningene til redaksjonen, skrevet på dens vegne, ofte uten å spesifisere en spesifikk forfatter, ofte reagerer på visse hendelser, fakta, trender. Den er preget av et lite volum, ofte likt for alle redaksjonelle artikler i publikasjonen, en kortfattet idépresentasjon, en avhandlingslignende argumentasjon og elementer av journalistisk retorikk brukes. Det er vanlig å presentere konklusjoner, sammendrag som gjenspeiler bestemmelsene i redaksjonen. / Journalism Encyclopedia /

Velg selskaper og emner som interesserer deg – vi vil informere deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *