hvordan laste på nytt og unngå politiet? / Script

KORT:

«Prohibited Technique» gjennomførte et eksperiment for å finne ut hvor trygge disse lastene er for andre trafikanter, hva er sjåførenes ansvar, om lastvektgrenser overholdes, hvem som kontrollerer alt dette og hvor nøye .

For dette formål hentet programmet inn en egen agent som har erfaring med internasjonal gods- og persontransport og alle nødvendige førerkortkategorier, men som ennå ikke hadde kjørt tømmerbil.

Lønn – på papiret og i virkeligheten

Eksperimentet startet i januar med studiet av stillingsannonser. Valget er bredt, men det er til fordel for et av flaggskipene i dette området – selskapet «PATA». Den tilbyr en jobb til en person uten erfaring og lover opplæring før du begynner å jobbe. Lønn – fra 1700 til 3000 euro eksklusive skatter. I virkeligheten, som det viser seg senere, er det annerledes.

Ved undertegning av kontrakten forklarer de ansatte ved «PATA»-kontoret selskapets ordens- og sikkerhetsregler, opplæringen for å jobbe med en tømmerhogger vil foregå med den ansatte Egon (endre navn), som jobber i næringslivet i omtrent et halvt århundre. år, og som snart forlater jobben her.

Selskapet forplikter seg til å betale minstelønn – 620 euro brutto, og det vil også være bonuser.

«Mens du lærer, tjener du minstelønnsberegningen. Når du kjører alene tjener du som alle andre. 19 øre per kilometer og 52 per kubikkmeter. Men regn med at hvis du kommer uten erfaring, vil de første månedene være rundt 1000 eller enda mindre uansett hvordan det går [..] Med erfaring tjener en sjåfør i gjennomsnitt 1500», spesifiserer den ansatte i selskapet.

Egon bekrefter senere at han får «i hånden» «fra 1,3 til 1,5» for tusen euro. Alt avhenger av logistikersom gis til «Latvijas Valsts meži», men de 3000 euroene som er lovet i annonsen «på papiret» kan ikke vinnes her.

Kursbeviset kan «trekkes»

En tømmertransporter trenger førersertifikat. Egon innrømmer at han ikke tok noen kurs, bare kjøpte den. Et sertifikat ble utstedt til Egon av Ogre-selskapet – «Kursu bāze».

«Han bare ga det til meg, vi snakket, jeg ga det tilbake. plasserJeg ga kortet og jeg laget det.

lære alt … jeg gjør enheten Jeg lærte ingenting om læring. Om nødvendig kan jeg flytte den. Rundt 140 euro.»

Maris, sertifikatet «produsent» anbefalt av Egon, sier at sertifikatet kan lages i løpet av få dager, nyprisen er 180 euro.

På den annen side koster for eksempel hydromanipulatorkurs på treningssenteret «Goals» litt mer enn 84 euro. Treningskursene er eksternt tilgjengelige, de varer i fire akademiske timer, forklarer den ansatte i «Goals».

«Forbudt teknikk» gjelder for disse kursene, betaler nødvendig beløp, men kursene overføres.

Ved oppringing av «Goals»-medarbeideren spør kringkastingsagenten om han kan «trekke» sertifikatet og sjelefred. Den ansatte samtykker og sertifikatet ble oppnådd uten kurs.

Egon påpeker at ingen noen gang har bedt om å få fremvise sertifikat i skogen. Office «PATA» innrømmer at sertifikatet er nødvendig «etter galochka» [ķeksīša dēļ]men noen sjåfører kjører også uten, men det kan bli problemer hvis det er kontroll.

Senere, i et offisielt svar på programmet, uttaler «PATA»: «Alle lederne av tømmertransportørene i «PATA»-gruppen har førerlisenser. Hvis lederen ikke har en ved ansettelse, blir han oppnådd i den første måneder. [..] På den annen side må de som er uerfarne i å kjøre tømmerbil og arbeide med en handler kjøre personlig med en av de erfarne sjåførene til de tilegner seg faglig kompetanse, inkludert arbeid med manipulator. »

I tillegg påpeker selskapet at «den nyansatte ikke velger om han vil begynne å jobbe og når han vil. Vurderingen av faglig kompetanse til den erfarne sjåføren som gir opplæringen er viktig for å ta denne beslutningen».

Riktignok forklarte Egon heller sine profesjonelle plikter, ble deretter syk og forsvant et sted, men kringkasteren møtte aldri en erfaren sjåfør.

Jo mer du kjører, jo mer tjener du

Sjåførlønnen avhenger av kubikkmeter trær som leveres – jo mer du kjører, jo mer tjener du. På den annen side er det trafikkregler og vektbegrensninger. Tyngre last kan bli bøtelagt strengt.

For eksempel er instruksjonene til «PATA» som følger: 1) når du transporterer «PATA» varer, lastes maksimalt tillatte 52-54 tonn, mindre enn 30 kubikkmeter lastes ikke; 2) ved transport av varer «Latvijas Valsts mežu» lastes 51-52 tonn, men ikke mer enn 35 kubikkmeter. Estiske og litauiske flyvninger bør ikke laste mindre enn 27-28 kubikkmeter, bøter her betales av selskapet, men

hvis straffer for overbelastning [smagāku] lasten vil være i Latvia, sjåføren må betale for den selv.

Latviske lover sier at totalvekten til en lastebil ikke kan overstige 52 tonn, straffer starter hvis den er over 5%. For eksempel, hvis den totale massen overstiger 20%, kan sjåføren bli bøtelagt 140-180 euro, og transportøren 430-700 euro. Det må også tas hensyn til belastningen på maskinens aksler. Straffene for akseloverbelastning er også alvorlige.

«PATA» svarte imidlertid ikke på et offisielt spørsmål senere stilt av programmet, om det er et godt betalingssystem – gir en lønnskomponent til kubene, og stimulerer dermed indirekte en masse høyere frakt.

Ikke veldig rettferdig

Overbelastet last er et daglig fenomen, innrømme sjåfører for forskjellige selskaper og lastkontrollere i forskjellige havner i Latvia.

«Det finnes slike «Jubergi», lovene gjelder nok ikke for dem», sier landmåleren fra Vecmīlgrāvi.

I tillegg til å jobbe søker programagenten «PATA» også jobb i andre bedrifter og spør om lønn, godshåndtering og bøter fra firmaer som «Stiga RM», SIA nevnte allerede «Jubergs», «Krauzers», «ADLV» , «Virši AG», «GMG Transport». Totalt 15 ulike selskaper.

Det er også selskaper som er villige til å ta risiko og ikke jobber veldig ærlig for profitt skyld. For eksempel virker ikke «Virši AG» interessert i å følge loven – lastene er fulle, de ser ikke på vekten, og sjåførene bruker fortsatt systemer for å deaktivere sjåførens arbeidstidsregistrering i bilen, så at de kan kjøre så mye de vil. Sjåføren til dette selskapet er også i stand til å transportere tung last:

«Det svinger normalt, det svinger normalt. [..] Tilhengeren er projisert i speilet, horn på den ene siden, horn på den andre. Det er bedre å ikke se.»

På den annen side er det i selskapet «GMG Transports» et påslag for omlasting, og eieren av selskapet, Guntars Kalve, råder til og med på veiene at det er bedre å omgå politiet.

Kjør med en kurve eller betal en «bestikkelse

Nesten alle bedrifter rapporterer at sjåfører melder fra om politikontroller i chatter. Ifølge beretningene til sjåførene gjør de litauiske bilene dette: de kjører i en kolonne, den første bilen blir ofret eller gitt til politiet, men alle de andre passerer etter å ha blitt overbelastet.

Sjåføren til det allerede nevnte selskapet «Virši AG» forteller også hvordan han ble tatt av politiet i nærheten av Ķekava og betalte en «bestikkelse»:

«Jeg sover og sover. Jeg ringte knapt 500 samtaler [..] Jeg dro til Ķekava, tok ut pengene, så [..] Jeg ga dem en pakke [paciņu] tom sigarett.

Jeg spør – hvor mye har du der? Hvor mye? 200, 500? Stillhet. Vel, den andre, større. [..] Jeg betalte og eieren [vēlāk] inntekt.»

På den annen side samarbeider selskapet «GMG Transports» med selskapet «Revosa», hvis sjef «reiser med nett en gang hvert halvår, og så lukker de øynene for maskinene våre. [..] Han er en jeger, han tar et stykke ved, drikker et godt glass og gir en konvolutt. Og alt. Denne «Revosa» Gincha er selv en tidligere politimann, de har sine koder og sine basarer.

Eieren av selskapet «Revosa» er Đirts Vēsmiņš, men Guntars Driņkis jobber som aktor, det vil si direktør.

En annen sjåfør demonstrerer på sin side hvordan man deaktiverer tidsstyringssystemet i bilen, eller forvrider og justerer fartsskriverdataene etter behov. Mer om det i neste episode av «Forbidden Technique» neste uke.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *