hvor mye du skal legge igjen for ikke å fornærme serverne

På amerikanske restauranter er det vanlig å legge igjen rundt 20 % av regningen som tips, noe som er en ganske betydelig inntektskilde for servitører. Riktignok avhenger det også av staten, for i New York eller delstaten California er det vanligvis 25 %. Den føderale minstelønnen er $7,25 per time (6,71 euro), noe som ikke er veldig høyt i USA. I tillegg er det stater der selv dette er redusert til noen få dollar, forutsatt at serveren vil tjene penger på tips.

Canada og Mexico følger etter

Kanadiere kommer neste når det gjelder generøsitet, med 15 til 20 % av regningen. Siden april i fjor har minstelønnen i Canada vært 16,65 dollar (15,40 euro) i timen, men provinsen Saskatchewan har den laveste – 14 dollar. Med 15 % ligger Mexico på tredjeplass i verden, fulgt av Qatar og De forente arabiske emirater med 10-15 %.

I flere europeiske land er tips inkludert i regningen: Tyskland, Sveits, Belgia, Frankrike, Hellas, Danmark, Norge, Sverige og Finland. I Storbritannia kan servitøren spørre om kunden ønsker å legge til et tips, som deretter kan inkluderes i det endelige beløpet.

I Kina vil de til og med fordømme det

I forskjellige land etterlates takknemlighet på forskjellige måter. I Polen legger du det ikke bare på bordet, det er bedre å servere det direkte til servitøren eller bartenderen. I Spania rundes regningen vanligvis opp til 25 euro hvis den er på 23 euro.

Det er også land der tipping anses som uhøflig. «Beskjedenhet er høyt verdsatt i Kina. Å vise sjenerøsitet eller rikdom kan være misfornøyd. For eksempel kan det å gi tips til en kelner bli misfornøyd av lokalbefolkningen,» heter det i studien.

I tillegg er det i Japan ikke tillatt å gi tips; her mener man at restauranteieren skal betale en ganske anstendig lønn til sine ansatte. Servitørene vil ikke engang forstå generøsiteten til kundene og vil returnere de overskytende pengene. Det samme gjelder i Sør-Korea.

Hvordan går det i Latvia?

Besøkende til Latvia oppfører seg annerledes, hvis servicen og maten var på nivået, er det vanligvis vanlig å legge igjen ti prosent. Medeier i restauranten «Entresol», Raimonds Sommers, sa til reiseportalen Travelnews.lv at gjennomsnittsvolumet kan være 7 %, hvor ti er mindre vanlig. «Jeg stilte også dette spørsmålet under en reise til Europa av interesse – og der kan gjennomsnittsbeløpet være 7%,» sier Sommers.

Jānis Viļumovs, leder av restauranten «Ferma», avslørte til Travelnews.lv at for selskaper med mer enn åtte personer, beregnes et 10 % servicegebyr på regningen, mens de mindre allerede er etter hver enkelts skjønn.

Når han snakket om utenlandske gjester, observerte Vilumovs: «Hver nasjon har sine unntak, men vi observerte at det ikke er vanlig for italienere og spanjoler å gi tips – det gjør de, men sjeldnere. Amerikanere og kanadiere er mer sjenerøse – de etterlater de samme 15 % i de fleste tilfeller. Amerikanerne som allerede er nevnt har forstått at i Europa kan vi ikke spille med 20 %.

500 euro for en kokk

Kokkene Eriks Dreibants og Lauris Aleksejevs avslørte på 360TV-programmet «Si det høyt» at kokkene også mottar tipset igjen. Dreibants sier at du ikke bør legge igjen en euro hvis regningen var 100 euro, den er vanligvis 10 %, men hvis du virkelig likte servicen og maten, 20 %.

Hvis du ikke liker det, trenger du ikke gi tips, for det er også «en slags påskjønnelse». Det hendte at de la igjen lodd i spissen, noe som ikke er høflig. Dreibants husker at det største beløpet som ble mottatt som tips var 100 lats, mens Alekseev en gang mottok til og med 500 euro.

Dersom tipset er offisielt inkludert i regningen, vil det bli skattlagt. På den annen side forblir et tips gitt utenfor dette utenfor anvendelsesområdet for SRS: i henhold til loven må den ansatte beregne det selv, legge det inn i den årlige inntektserklæringen og betale skatten.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *