Hvithval oppdaget utenfor Sverige med russiske kjæledyr

I 2019 ble en hvithval sett boltret seg i en havn i Nord-Norge, hvor den ble en kilde til underholdning for lokalbefolkningen. Hvalen er vant til mennesker og er så vennlig at den til og med er klar til å svømme etter plastringene som er presentert for den.

Denne belugaen skilte seg også fra de andre ved selene rundt dyret. Det har vært mye spekulasjoner om opprinnelsen, til og med teoretisering om at den kan ha kommet fra en russisk militærinstallasjon. Det har blitt kalt en spionhval i media.

«I løpet av de siste to ukene har den beveget seg raskt og svømt flere hundre kilometer» før den nådde farvannet utenfor vestkysten av Sverige, sa en tjenestemann ved Fiskeridirektoratet.

En hvithvit er observert nord for Gøteborg. Svenske myndigheter har foreløpig ikke kommentert dette.

I forrige uke ble det oppdaget en hvithval i Oslofjorden og Fiskeridirektoratet har bedt folk om å unngå kontakt med hvithvalen for å ivareta sikkerheten.

Hvalwatchere i Norge kalte den Hvaldimir, og kombinerte det norske ordet for hval «hval» med navnet til Russlands president Vladimir Putin.

Ledelsen advarte om at Hvaldimir sto i fare for å bli skadet ettersom et uvanlig høyt antall båter hadde forlatt fjorden for å se nærmere på det massive amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, som hadde vært på besøk i den norske hovedstaden en stund.

En ledelsesfunksjonær sa imidlertid at det så langt ikke er mottatt noen nyheter som bekymrer Hvaldimir.

Tjenestemannen sa at norske myndigheter ikke ønsker å spekulere i hvalens opprinnelse, og så lenge den er i norske farvann regnes den som et beskyttet dyr.

Tjenestemannen la til at myndighetene ikke kom til å fange ham.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *