hvalrossen Freya er død, dens eutanasi sterkt kritisert

Norske myndigheter kunngjorde søndag at de hadde avlivet hvalrossen Freya, hvis tilstedeværelse i Oslofjorden var blitt sommerens attraksjon til det punktet å sette livet til publikum og dyret i fare.

«Vedvarende trussel mot menneskelig sikkerhet»

– Beslutningen om å avlive hvalrossen ble tatt basert på en helhetsvurdering av den fortsatte trusselen mot menneskelig sikkerhet, sier Fiskeridirektoratets tjenestemann Frank Bakke-Jensen i en uttalelse. Myndighetene hadde torsdag advart om at Freya kunne avlives hvis publikum ikke holdt seg unna pattedyret.

Hvalrosser lever vanligvis på enda mer nordlige arktiske breddegrader, men Freya, hvis navn refererer til en gudinne assosiert med kjærlighet og skjønnhet i norrøn mytologi, hadde badet i vannet i den norske hovedstaden siden 17. juli.

Vi konkluderte med at vi ikke kunne garantere dyrets velferd

Til tross for de uopphørlige oppfordringene om å holde seg unna og ikke forstyrre pattedyret, vakte den unge hunnen på rundt 600 kilo mye oppmerksomhet, og utgjorde en risiko for publikum og dyret, estimerte fiskeretningen. Hvalrossen er en beskyttet art og lever hovedsakelig av virvelløse dyr som bløtdyr, reker, krabber og småfisk. Selv om han normalt ikke angriper mennesker, kan han ifølge myndighetene føle seg truet av uvelkomne mennesker og angripe dem.

– Vi har vurdert alle mulige løsninger nøye. Vi konkluderte med at vi ikke kunne garantere dyrevelferden på noen måte, sier Bakke-Jensen. Betraktet, var forskyvningen til Freya, som ble filmet da hun klatret på båter som svaier under vekten for å døse der, «ikke et levedyktig alternativ» på grunn av kompleksiteten, la han til.

Et forhastet tiltak?

For eksperter tar ikke beslutningen om å avlive hensyn til dyrevelferd. «Det er veldig sjokkerende. Vi er i en situasjon som gir mulighet til å vise hensyn til ville dyr og vise folk hvordan man viser hensyn til ville dyr, sier talsperson for forbundet til TV2 TV. NOAH Dyrebeskyttelse, Siri Martinsen.

Det er også et forhastet tiltak. «Vi burde ha prøvd bøter. Da ville vi sannsynligvis ha sett disse massene av mennesker forsvinne raskt, sa hun. Til tross for instruksjonene badet nysgjerrige mennesker i nærheten av dyret eller nærmet seg det overdrevent, noen ganger med barn, for å fotografere det.

– Det er uendelig trist at de valgte å avlive et så vakkert dyr rett og slett fordi vi ikke oppførte oss bra med det, sa biolog Rune Aae, intervjuet av det lokale byrået NTB. Fiskeridirektoratet hadde argumentert for at trivselen til Freya, som var rundt fem år gammel, hadde gått kraftig ned, og eksperter vurderte henne nå som stresset.

I Frankrike var det denne uken satt i gang en redningsaksjon for å frakte en hvithvit ut av Seinen, hvor den hadde gått seg vill, men hvalen hadde ikke støttet den og måtte avlives.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *