Hvalross Freya flytter til norsk feriested og trekker massivt publikum: Politiet truer med å stenge

Freya på båt i Oslo forrige måned© Video stillbilde NRK

Fra vår reporter

KADE TANGIER

Unge hvalross Freya, som er kjent for å kose seg på båter – slik hun pleide å gjøre i Den Helder – har flyttet til Bærum kommune i Norge. Der trekker dyret nå så mange mennesker at politiet truer med å stenge feriestedet.

Freya ligger i vannet på den lille halvøya Kadettagen. Forrige måned rystet det den norske hovedstaden Oslo. I havnene gikk hun på båter for å slappe av, men de sank delvis. Hun svømte også inn på stien til roere og svømmere, som ble rådet til å komme seg opp av vannet hvis de så Freya. Ikke fordi hun ville være aggressiv mot folk, men fordi hun kanskje vil leke og dra svømmere under vann.

For å lese også: Hvor ble det av hvalrossen Freya? Sjeldne sjøpattedyr uten spor siden forrige uke

Her settes inn innholdet i et sosialt medienettverk som ønsker å skrive eller lese informasjonskapsler. Du har ikke gitt tillatelse til dette.

Freya er godt kjent ikke bare i Norge, men også i Nederland. I oktober i fjor valgte hun en Royal Netherlands Navy-ubåt i Den Helder for å sole seg.

Les også: Etter tre dager dukker rutinen til hvalrossen Freya opp: bad, spis og sov. «Lurer på å vite hvordan det blir når det er flere folk»

Nå som Freya har flyttet til Bærum, skaper hun oppsikt der også. Torsdag ble politiet tilkalt da de jaget en person som svømte. Ifølge politiet har hun da «oppført seg litt sint».

Hvalross tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Folk strømmer til kystbyen med barna sine for å beundre Freya. De svømmer også bevisst mot henne. Lokalt politi har allerede gjentatte ganger oppfordret tilskuere om å holde seg unna og truer selv nå med å stenge ned området. «Det ser ut til at de ikke forstår risikoen ved å komme så nær dette ville dyret. Vi ber igjen folk om å være oppmerksomme på risikoen og holde tilstrekkelig avstand til dyret», skriver politiet på Twitter.

Les også: Freya kan forutsi flere hvalrosser som kommer denne veien. «Feces bevart for forskning»

Foreløpig er det lagt ut varselmeldinger rundt vannet og daglige vakter er på plass for å følge situasjonen nøye.

Hvalross har eksistert lenge. Hennes medfødte velger vanligvis Arktis, men Freya foretrekker å bo lenger sør. Etter opptredenen i det nederlandske Vadehavet i oktober, turer til Tyskland, Danmark og Storbritannia, kom hun til Norge i juni.

Les også: Hvalross Freya turnerte i Tyskland, Holland og Skottland. Og er nå tilbake i det kalde arktiske farvannet. Sunn

Her settes inn innholdet i et sosialt medienettverk som ønsker å skrive eller lese informasjonskapsler. Du har ikke gitt tillatelse til dette.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *