Hva gjør russen i Nord-Norge?

  • Russere har drevet kulldrift på Spitsbergen siden 1927. De bor hovedsakelig i byen Barentsburg
  • Om. Bosetningen på 400 personer består av flere blokker, et hotell, postkontor, skole og monument til Lenin
  • Kullgruvedrift er sjelden, men den russiske regjeringen subsidierer den for å opprettholde en strategisk viktig tilstedeværelse i regionen
  • Den russiske invasjonen av Ukraina skaper for tiden spenning blant befolkningen på Svalbard
  • Mer viktig informasjon finner du på Onet-hjemmesiden

«Har du noen gang vært i Sovjetunionen? Kom til Barentsburg, føl atmosfæren i USSR som i en tidskapsel!

Turoperatører på Svalbard annonserer seg selv med slike slagord for å tiltrekke reisende. Den arktiske øygruppen, selv om den tilhører Norge, en NATO-stat, er demilitarisert og styrt av en internasjonal traktat inngått i 1920. den må tillate ivaretakelse av interessene til medlemmene i alle signaturlandene.

Dette gjelder også Russland som etterfølgeren til Sovjetunionen. Russerne har drevet kulldrift på Spitsbergen siden 1927, deres gruvearbeiderne bor i Barentsburg, som har rundt 400 innbyggeresom inkluderer alle slags prefabrikkerte bygninger, et hotell, et postkontor, en skole og et monument til Lenin. Et annet monument dedikert til lederen av oktoberrevolusjonen, den nordligste i verden, ligger i gruvebyen Pyramiden, forlatt av russerne i 1998 og det er nå en spøkelsesby.


Foto: Shutterstock

Pyramiden (Pyramid) – forlatt sovjetisk by i Spitsbergen

Kullproduksjonen i Barentsburg er knapp, men subsidiert av Russland, noe som gir Moskva en strategisk viktig tilstedeværelse i en avsidesliggende øygruppe som ligger halvveis mellom fastlands-Norge og Nordpolen, omtrent like langt fra Grønland som Russland. Det meste av året er det kaldt og det er snø her, derav populariteten til snøscootere. Siden juni har imidlertid solen og Golfstrømmen sørget for positive temperaturer, Juli er den varmeste måneden med et gjennomsnitt på 6,5 grader Celsius.

Russere og ukrainere bor sammen på Svalbard

Den russiske invasjonen av Ukraina skaper for tiden problemer for befolkningen på Spitsbergen. Det sier reiselivssjef Ronny Brunvoll Ukrainere og russere bor ikke bare i Barentsburg, men også i hovedstaden på øya, Longyearbyen.de er naboer, kolleger, venner. Det bringer oss nærmere krig. Vi prøver å opprettholde gode relasjoner mellom alle som bor her. »

Longyearbyen på Spitsbergen på Svalbard

Foto: Shutterstock

Longyearbyen på Spitsbergen på Svalbard

Det er ikke forbud mot kontakt og inspeksjon, russere fra Barentsburg kan fortsatt komme til Longyearbyen som er overveiende norsk:

Øyboerne ser ikke på russerne som en trussel»i hvert fall ikke de som bor her hos oss«.

Situasjonen i verden diskuteres heftig i Svalbardposten, samt om det er lurt å ta mer avstand til russerne. Det er ingen konsistent linje her: En forfatter skriver for eksempel at den er så nær Nordpolen alle må holde sammen, uansett nasjonalitet. Andre, tvert imot, understreker at ikke i noe tilfelle bør støtte russerne.

Niklas Gerhardsson ser det også. Med selskapet hans Better Moments tilbyr turer rundt Svalbard, inkludert turer til to russiske kolonier i den sovjetiske auraen. Han organiserte imidlertid alt annerledes fra begynnelsen av krigen.

Alle pengene noen bruker i Barentsburg eller Pyramiden går direkte til det russiske kullselskapet Trust Arktikugol, som er 100 prosent eid av den russiske staten«.


Foto: Rubeus Olivander/Shutterstock

Dette er grunnen til at jeg ikke kjøper dagligvarer i Barentsburg:

Dessuten går han ikke lenger dit sjøveien, fordi de russiske havnene krevde en avgift som han ikke skulle betale. Han ser heller ikke på innbyggerne i Barentsburg som en trussel: Disse menneskene er ikke den russiske staten, «de har alltid vært vennlige, det har ikke endret seg til i dag«.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *