Holland Norwegian Lines går konkurs, reisende taper penger

Rederiet ba allerede forrige uke om betalingsutsettelse. Dette er ofte inngangsporten til konkurs. Selskapets eneste skip, MS Romantika, seilte ikke lenger. Nå er virksomheten permanent slått konkurs.

Ifølge Holland Norwegian Lines er det ikke funnet noen seriøs kandidat til å overta selskapet.

– Forretningsdriften er under press, blant annet på grunn av økonomiske tap tidligere i år i forbindelse med turbulensperioden i Eemshaven, skrev Holland Norway Lines i en uttalelse forrige uke.

«Ikke alle kunder drar nytte av en umiddelbar refusjon»

Fondation Fonds de Garantie Voyages (SGR), som refunderer billettkostnader til forbrukere i tilfelle av konkurs til et av medlemmene, mistenker at ikke alle kunder vil se pengene sine umiddelbart, sa den til nyhetsbyrået ANP.

Rederiet solgte billetter gjennom ulike datterselskaper, hvorav kun det som heter HNL Travel er tilknyttet garantifondet. Og ifølge SGR er dette datterselskapet ennå ikke slått konkurs.

«Vi tror nå at de fleste som har bestilt både et cruise og et hotell har booket med dette selskapet og vil bli refundert. Men vi undersøker fortsatt dette,» Carin Beckers, underdirektør i SGR.

Ifølge henne kan ofre se på bestillingsbekreftelsen hvilken leverandør de har kjøpt billetten fra. HNL Travel-kunder trenger ikke gjøre noe for å få pengene tilbake. SGR vil henvende seg til dem selv dersom dette selskapet også går konkurs. Kuratoren var ikke umiddelbart tilgjengelig for en forklaring.

Fra Eemshaven til Tyskland

Det hadde vært problemer med Holland Norway Lines i lang tid. Fergeforbindelsen gikk først fra Eemshaven. Men selskapet hadde ikke en fast brygge der å fortøye, bortsett fra avgang av kryssinger. Dette medførte at de vanlige avgangene til MS Romantika måtte kanselleres. Noen ganger ble kryssinger til og med kansellert i siste liten.

For å løse dette problemet bestemte Holland Norwegian Lines seg for å flytte til Tyskland. I utgangspunktet gikk båten fra Cuxhaven, men ikke mindre enn to og en halv times kjøring fra Groningen, mens Eemshaven kun ligger en halv times kjøring fra Groningen.

Selv om du kom fra resten av Nederland, måtte du tillate to timer ekstra for å nå båten.

Lengre på veien

Så forlot Holland Norway Lines Emden. Det er også i Tyskland, bare en time og et kvarters kjøretur fra Groningen, så litt nærmere enn Cuxhaven. Likevel tok det mye lengre tid å reise.

Holland Norway Lines har kun seilt mellom Eemshaven og Kristiansand i Norge siden april i fjor. Turen varte i 18 timer og var en alternativ måte å reise rundt i Skandinavia. Nesten 400 000 mennesker har gjort det så langt, sa selskapet.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *