Har Norge virkelig forbud mot å lade elbiler hjemme? Vel, sånn er det

Forbudet mot å lade elbiler fra stikkontakt i Norge er en «nei, men ja»-situasjon.


Jeg skrev nylig om at elbiler før eller siden vil miste muligheten til å lade fra et husholdningsuttak. Selvfølgelig vil dette skje under dekke av det vi kaller «sikkerhet» (som jeg skal skrive om om et øyeblikk). Jeg undervurderte imidlertid statsmyndighetene som skulle forby det før det ble utbredt. Som i Norge. Men var det egentlig forbudt liksom dette er beskrevet i denne artikkelen? Det ser ut til at dette ikke nødvendigvis er tilfelle.

Forbud mot å lade elbiler fra stikkontakt i Norge: stemmer det?

NEI. Det er vanskelig å snakke om forbud når det gjelder noe som verken er kontrollert eller sanksjonert. Det betyr at hvis du lader elbilen din i en stikkontakt i garasjen, er det sannsynligvis ingen som legger merke til det og helikoptrene til Tilsynet for Oppdaging av personer som lader biler hjemme vil ikke ta av for å hente deg. Derfor ser jeg ingen begrunnelse for overskriften om at «nordmenn har forbudt å lade biler fra stikkontakter». Det er imidlertid ikke som i Polen hvor alle kan gjøre hva de vil. Det er innført nye krav til elektriske installasjoner.

Gamle stikkontakter kan fortsatt brukes

Loven gjelder ikke med tilbakevirkende kraft, så det som er installert kan fortsette å fungere. Men stikkontakten vi bruker for å lade en elbil må ha jordfeilvern. Jeg vil ikke late som om jeg vet, så jeg skal gi deg det link til wikipedia. Generelt, hvis du leser kommentarene til brukere i gruppen «Sjåfører av elbiler i Polen», kan du konkludere med at det er et forbud, men dette er ikke tilfelle. Du kan lade fra en stikkontakt, men du trenger en egen krets med egen sikring.

Faktisk er det forbudt å bruke standarduttak for lading av elbiler i nybygde boliger og garasjer. Skal du lade et elektrisk kjøretøy, må du investere i en såkalt veggboks. I norske forhold utgjør dette ingen stor kostnad. Landet er stort, de fleste bor i eneboliger, så å installere en wallbox tar ikke motet fra noen.

En skog av ladere

Det er visstnok på grunn av brannene

Jeg vil her komme tilbake til spørsmålet om sikkerhet, som jeg snakket om i begynnelsen. Hvordan er det mulig at det kan være et helt nettverk av underjordiske tanker fylt med brennbart drivstoff som folk heller i andre tanker, og skaper brennbare gasser… og ingenting skjer? Jeg fant data om elbilbranner i Norge for 2021. Det var 29 over hele landet. Tilsynelatende lader de fleste av dem fra stikkontakten, og det er en grunn til å forby det. Jeg fant også at i Norge var det ved utgangen av 2021 455 000 registrerte. elektrisk bil. Av disse brant 29, eller 0,0063 %. Dette er faktisk en viktig grunn til å innføre et forbud.

Hvis vi tok denne statistikken på alvor, ville tanking av en forbrenningsbil se slik ut: du ville kjørt bilen inn i et oksygenfritt vakuumkammer gjennom en sluse, luften ville bli sugd ut av kammeret, deretter en ansatt i et spesielt lufttett kammer utstyr utstyrt med en oksygenflaske ville skru et rør som inneholder drivstoff på gjengen som stikker ut fra bilen. Etter å ha kontrollert koblingen for tetthet, ville drivstoffet pumpes ut. Ellers er det fare for eksplosjon.


Et sted på landet i Norge 2

Så ja, nordmennene forbød det. Og det blir det samme for oss

Tilsynelatende er arbeidet med slike forskrifter i Sejmen allerede langt fremme. En wallbox-installatør fortalte meg at det bare er et spørsmål om tid før eksisterende installasjoner i garasjer blir overhalt og du kan glemme å lade bilen hjemme. Og kostnaden for å installere en wallbox i Polen er et femsifret beløp.

Les også:

Norge: har du kjørt elbil? Det er kult, la dem nå

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *