Han ble fraktet med legetransport til Wrocław fra Norge. Han venter på et nytt hjerte på USK

Det var en stor oppgave – logistisk og medisinsk. I dag (27. august) kom en pasient med behov for hjertetransplantasjon til det kliniske universitetssykehuset i Wrocław. Mannen er bevisstløs. Han ble fløyet inn fra Norge.

Innhold

En pasient behandlet av spesialister ved sykehuset ul. Borowska er litt over 50 år gammel. Han er en polak som jobbet i Norge. 13. august fikk han et massivt hjerteinfarkt og hjertestans. Legene klarte på mirakuløst vis å redde ham. For å leve trenger han et nytt hjerte.

– Hans ble skadet av et hjerteinfarkt, og han jobber ikke alene. Mannen er bevisstløs. Den er levende fordi den er koblet til spesialutstyr, inkl. ECMO (en type protese som erstatter arbeidet til et organ – redaksjonell notat) og en enhet for å støtte venstre ventrikkel – informerer Stanisław Zieliński, MD, PhD, USK anestesilege.

Ved å frakte pasienten til Wrocław var all logistikk på norsk side. Å returnere til Polen var mannens eneste sjanse til å overleve.

– Det er kun ett transplantasjonssenter i Norge og antall givere er begrenset. Derav beslutningen om å frakte ham til vårt sykehus – forklarer han Dr Zielinsky.

– Mengden apparater, utstyr som pasienten var koblet til, måtte hele tiden betjenes av sju personer. Ikke mindre enn 11 personer måtte til for å overføre pasienten fra flyet til ambulansen – forklarer han Miłosz Raszek, transportkoordinator. – For å unngå trafikkork og ujevnheter i byens gater tok vi forbindelsen mellom S8-veien og deretter motorveien A4 ved Bielany. Hver ujevnhet utgjorde en potensiell trussel, da det kunne føre til frakobling fra pasientens livsstøtteapparat – legger han til.

I november i fjor ble en pasient fra Storbritannia fraktet til universitetssykehuset. Han er en mann i «trettiårene» som også trengte en hjertetransplantasjon. Historien hans endte godt. Mannen er i live og frisk.

– Vi håper det blir tilfellet også i denne saken. Jo mer pasienten har en 8 år gammel datter, jo mer har han noen å leve for. Vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe ham – forsikrer han Mateusz Rakowski, transplantasjonskoordinator ved sykehuset ved ul. Borowska. – Pasienten var koblet til utstyret vårt. Vi vil sjekke om hun kvalifiserer for en transplantasjon. I så fall blir han satt på venteliste for nytt hjerte – forklarer spesialisten.

Hjertetransplantasjonsprogrammet ble startet ved USK i februar i fjor (2021). Universitetsklinikken er det eneste senteret i regionen som utfører hjertetransplantasjoner og implanterer HeartMate III-pumper hos pasienter. Dette er toppmoderne enheter som lar pasienter nå det terapeutiske målet, i minst tilfredsstillende fysisk tilstand. USK-spesialister har allerede utført nærmere 60 hjertetransplantasjoner.

Partner reklamemateriell

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *