Farvel Mark, og takk for alt du har gjort for Nederland.

Med verve og karisma

Vi kommer fortsatt til å savne ham: Mark Rutte. Mannen som ledet landet vårt med innlevelse og karisma i mer enn tretten år. Selvfølgelig med feil. Men hvem gjør ikke det? Og hva får vi igjen? Et gammelt ordtak dukker opp: Du gjenkjenner bare en tapt gjenstand når du må savne den. Farvel Mark, og takk for alt du har gjort for Nederland.

Lucie van Oene, Kampen

for mye ros

De fleste svarene refererer til alt Rutte gjorde for landet vårt som statsminister. Noen ganger nevnes til og med ordet «statsmann», men dette er ikke Rutte. For han klamrer seg til temmingen av sentrum-høyre-liberal tankegang, nemlig lat tenkning. Dette betyr: ikke erkjenne fakta og ikke gi den riktige løsningen på det virkelige problemet. Hans «løsninger» på finanskrisen har vært spesielt dårlige for landet vårt og økonomien, tenk på budsjettkuttene. Og så hans siste kabinett, det grønneste kabinettet noensinne. Med denne grønne er de allerede rundt ti år for sent ute på dette tidspunktet. Alt i alt får mannen litt for mye æren. Tom LeegstraGroningen

Ulv

Da min norske venn hørte om ulvens ankomst til Nederland, sa han umiddelbart (han kjenner Nederland godt) at Nederland er alt for tett befolket for dette dyret. Til min overraskelse er det ingen ulver rundt ham, selv om han bor ganske alene. Det viser seg at Norge har noen områder der de bor. Ulver som kommer ut av disse områdene ser også ut til å bli avlivet. Jeg tror man må sørge for at det er nok støtte for ulven i Nederland. Jeg kunne tenke meg at dette bare er mulig hvis det er klart hvor ulven kan og ikke kan oppholde seg.

Margriet Kleine, Leusden

Mental Helse

Artikkelen om unges psykiske helse (Opinion, 12. juli) ligger mitt hjerte veldig nært. Når jeg uttaler meg om ulempene ved ubegrenset bruk av sosiale medier, blir jeg sett på med medlidenhet og folk tror i all hemmelighet at jeg er gammeldags. Jeg fortsetter å skrive med penn og papir og har så mange personlige samtaler som mulig som kommunikasjonsmiddel. For meg er bruken av smarttelefonen og e-poster komplementær og ikke dominerende. Jeg sover godt, jeg spiser godt og føler meg bra mentalt. En anbefaling for eldre og unge.

Hilsen fra spilleautomaten, Zeist

Balansere

Ministeren har nå etablert en kleskode for politiet og det er ikke rom for religiøs anerkjennelse. Dette har vakt nok kritikk. Hver gang gir Trouw noen en plattform for å motsette seg det, så en annen muslim og nå en annen sikh (11. juli). Og de sier alle at det har en positiv effekt om religiøse uttrykk er synlig slitt. Gi balansert informasjon samtidig som du gir en stemme til tilhengere av enhetlighet.

Jack van den Burg, Amersfoort

Valget mellom industrielt eller fossilfritt er for lengst tatt

Professor Kramer, professor i bærekraftige energisystemer i Utrecht, sier vi må velge mellom «en fossilfri fremtid og bevaring av all industri i Nederland» (Trouw, 5. juli). En merkelig kontrast.

Det kan ikke ha unngått hans oppmerksomhet at vi allerede for en tid siden bestemte oss for å være nettfossil i 2050. Dette er et klart utgangspunkt for hele Nederland. Og ikke bare for Nederland. Den europeiske grønne avtalen forutsetter at vi ikke har lov til å slippe ut netto klimagasser i 2050. Oppdraget er derfor klart. Fravær av fossil energi er ikke et alternativ, selv om det går på bekostning av måten vi i dag lever og jobber i landet vårt.

Hvis dette er uunngåelig, må vi akseptere det. Vi gjør dette for fremtiden til alle barn og barnebarn i Nederland og over hele verden. Valget professor Kramer har foran oss er ikke lenger et valg. Valgøyeblikket har ligget bak oss i årevis. Vi fokuserer nå fullt ut all vår innsats på å implementere oppgaven «netto fossil i 2050». Sammen kan vi gjøre det. Spesielt hvis vi ikke tar feil i falske motsetninger.

Geurt van de Kerk, Foundation for a Sustainable Society, Wageningen

Sende inn en kommentar? Du kan gjøre dette på ikke mer enn 150 ord til [email protected].

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *