EU har lagt nye hindringer for russere som søker om visum

EU-kommisjonen innførte tirsdag nye barrierer for reisende fra Russland som søker om visum for å komme inn i EU, et annet straffetiltak mot Moskvas invasjon av Ukraina.

Ministre fra EUs medlemsland ble i forrige uke enige om å suspendere anvendelsen av 2007-avtalen med Russland om visumforenkling. Mens et totalt reiseforbud ikke er varslet, har Brussel blitt oppfordret til å utarbeide nye regler.

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson presenterte tirsdag det foreslåtte nye regimet, og det forventes å bli godkjent av blokkmedlemmene i løpet av de kommende dagene.

Russere som søker om visum fra Schengen-området – de 22 EU-medlemmene pluss Norge, Island, Sveits og Liechtenstein – skal nå betale en avgift på 85 i stedet for 35 euro.

Standard behandlingstid for en visumsøknad vil bli forlenget med 10-15 dager og i noen tilfeller vil gjennomgangen ta opptil 45 dager. Reglene om flerinnreisevisum vil bli skjerpet.

Visumsøkere vil også måtte sende inn flere dokumenter – i henhold til den fullstendige listen over støttedokumenter – og vil ikke lenger kunne bruke den forenklede listen som er inkludert i visumtilretteleggingsavtalen.

EU-kommisjonen vil også foreslå for EU-landene å ikke anerkjenne russiske pass utstedt i okkuperte regioner i Ukraina, som Moskva prøver å annektere.

– Russere skal ikke enkelt kunne komme inn i EU, og å reise til EU som turist er ikke en menneskerett, sa Johansson og lovet strengere sikkerhetskontroller.

«Russland fortsetter å bryte internasjonal lov ved å utføre ulovlige militære aksjoner, forbrytelser mot ukrainere og undergrave sikkerhet og stabilitet i Europa og rundt om i verden,» sa hun.

«Dagens forslag viser en sterk og samlet respons fra EU. Vi vil snart utstede ytterligere retningslinjer for å sikre strengere behandling av visumsøknader og grensekontroller for russiske borgere, inkludert russiske dissidenter. og representanter for sivilsamfunnet», bemerket Y. Johansson.

I forrige uke erkjente Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at EU-vedtaket ville gjøre livet vanskelig for russiske reisende, og sa: «Enda en latterlig avgjørelse i fortsatt tull».

Noen EU-land som grenser til Russland – Finland, Polen, Litauen, Latvia, Estland – har allerede begynt å skjerpe grensekontrollene og oppfordret til et fullstendig forbud mot å utstede visum til russere.

Frankrike og Tyskland argumenterte imidlertid for at nye kontakter mellom russiske borgere og demokratiske samfunn ville være fordelaktig, og EU-ministre godtok suspensjonen av avtalen med Russland om forenkling av visumregimet som et kompromiss.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *