Er regnvann farlig å drikke?

Regnvann blir stadig mer forurenset. Foto: Alicja fra Pixabay

Ingen steder på planeten vår er det trygt å drikke regnvann, ifølge en ny studie utført av forskere ved Stockholms universitet.

De giftige kjemikaliene kjent som PFAS (per- og polyfluoralkyler), også kjent som «evige kjemikalier», ble en gang funnet i emballasje, sjampo eller sminke, men har spredt seg over hele miljøet vårt, inkludert vann og luft. Så er det også i regnvann.

I følge målingene forskerne har tatt, er det ingen andre steder på jorden hvor regnvann kan drikkes. Selv i Antarktis eller på det tibetanske platået er overvannsnivåene over drikkevannsretningslinjene. Begge regionene anses normalt som uberørte og har fortsatt PFAS-nivåer «14 ganger høyere» enn retningslinjene for drikkevann.

Fertilitetsproblemer og utviklingsforsinkelser hos barn

Etter inntak akkumuleres PFAS i kroppen. I følge noen studier kan eksponering også føre til fertilitetsproblemer, utviklingsforsinkelser hos barn, økt risiko for fedme eller visse kreftformer (prostata, nyre og testikkel) og en økning i kolesterolnivået.

PFAS er samlenavnet på over 6000 kjemiske stoffer som inkluderer en kombinasjon av fluorforbindelser og alkylgrupper. De er ikke naturlig tilstede i miljøet.

PFAS er motstandsdyktig mot høye temperaturer og er vann-, smuss- og fettavvisende. Derfor er de mye brukt i industrielle applikasjoner og forbrukerprodukter. Tenk på non-stick belegg av panner, kosmetikk, tekstiler, brannslukningsskum, rengjøringsprodukter eller smøremidler.

Kilde: Gezond.be

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *