Er litauere karriere-egoistiske eller er de mennesker som realistisk vurderer omstendigheter og søker å uavhengig finne styrken til å oppdra en familie i Litauen?

Flere og flere velger å ikke stifte familie, de fleste av dem er redde for at det å oppdra et barn vil avslutte karrieren, at det ikke vil være flere muligheter for personlig liv, selvutfoldelse, økonomisk situasjon, etc. «La oss være realistiske – med dagens økonomiske utfordringer vil vi ikke se Litauens velstand og hoppet i fødselsraten. For å oppnå demografisk stabilitet må vi øke attraktiviteten ved å få barn, redusere følelsen av foreldrenes usikkerhet og forbedre tilgjengeligheten av emosjonell støtte for familier», sier Asta Speičytė-Radzevičienė, initiativtakeren til den nasjonale konferansen «Auginu Lietuvą» som ble arrangert for første gang i landet.

Sist fredag, for første gang i Litauen, ble den nasjonale konferansen «Auginu Lietuva» som omhandler demografiske spørsmål og emosjonelle helseutfordringer holdt under presidentskapet i Republikken Litauen for familier, eksperter og institusjoner. I den reiste eksperter og foreldre spørsmål, diskuterte og prøvde å finne i det minste foreløpige svar angående den demografiske krisen som rammet Litauen, dens mulige årsaker og utgangspunkt. Konferansedeltakere snakket også om viktigheten av menneskelige følelsesmessige grep for landets demografi.

«Staten må hjelpe hver far, hver mor og hvert barn. Vi må alle bestrebe oss på at uansett hvilken familie et barn blir født inn i – mer eller mindre velstående – ikke påvirker hans fremtidige prestasjoner La oss oppmuntre oss selv og andre til å bli lykkelige mennesker La oss vokse Litauen sammen,» sa førstedame Diana Nausėdienė, beskytter av konferansen og det nasjonale initiativet «I Grow Lithuania».

Barn og vanskeligheter eller karriere og penger?

I følge Asta Speičytė-Radzevičienė, leder for det nasjonale initiativet Auginu Lietuva, som arrangerte denne konferansen, er det viktig å snakke om årsakene til fødselskrisen, mulige utgangspunkt og når den demografiske situasjonen i landet overstiger de verste scenariene. hvordan bevare og ikke spre det vi har.

«Hvis vi ønsker å oppnå endring og redde demografien i landet, må vi snakke høyt og tydelig om forholdene som gjør at vi kan balansere familien med profesjonelle aktiviteter og behov for personlig uttrykk og kreve at familier som oppdrar barn ikke sliter med fattigdom og fattige økonomiske muligheter.» Vi må diskutere riktig familiepolitikk, fremme likeverdige kjønnsrelasjoner, støtte til familie og samfunn, og søke svar sammen på det viktigste spørsmålet – hva kan vi endre slik at litauiske innbyggere ønsker å stifte familie , oppdra Litauen og få barn, sier A. Speičytė- Radzevičienė.

Foreldre søker en balanse

Mindaugas Žiupsnis, firebarnsfar, tok pappapermisjon etter fødselen av sitt tredje barn. Han understreker hvor viktig det er å snakke høyt og tydelig om familiens ve og vel og mulighetene for å skape den under de beste forhold.

«Etter fødselen av mitt tredje barn bestemte jeg meg for å ta ut pappapermisjon selv. Barn er tross alt begge foreldrenes ansvar. Selv om jeg ikke legger skjul på det, fikk jeg ulike reaksjoner fra de rundt meg. For eksempel når jeg dro til sykehuset med barnet mitt, jeg fikk ubehagelige kommentarer, som om jeg var en «superforelder». I vårt samfunn er det akseptert at en kvinne må ofre karrieren sin, oppdra barn og ta vare på familien. Nettopp på grunn av disse inngrodde troene og negative reaksjonene på barnepass må vi snakke høyt og tydelig om likestilling av kjønnsrelasjoner i familien, sier Mr. Žiupsnis.

I følge lederen for det nasjonale initiativet «Auginu Lietuvą» er det viktig å vite hvor man kan henvende seg og be om hjelp når det oppstår vanskeligheter i familien.

«Foruten temaer som demografi og foreldreskap, er det også viktig å snakke om rollen til lokalsamfunn og staten og å støtte familier følelsesmessig. Emosjonell helse kan forme en persons foreldrevalg. Ta babyomsorg krever mye tålmodighet og ro – ikke alle er klare for denne livsutfordringen. Når det gjelder følelsesmessig støtte, ser det ut til at det burde være nok i noen kilder. Ikke-statlige organisasjoner, kommunale institusjoner og statlige institusjoner takler det stadig økende problemet med følelsesmessig støtte. Men når det gjelder å hjelpe «her og nå» – vi finner det ikke så snart. Man må tenke seg godt om, og så se etter hvem som gir målrettet hjelp til å løse et konkret problem og hvem man skal henvende seg til. Vi må skape en slik velferdsstat, som ville være forpliktet til å sikre et verdig liv for hver familie, sier A. Speičytė-Radzevičienė .

Av denne grunn, sier hun, handler det ikke bare om å snakke høyt og tydelig om utfordringene med foreldre og emosjonell helse, men også å bruke en rekke praktiske verktøy for å utdanne foreldre og hjelpe dem i dette viktige oppdraget. Et av slike praktiske verktøy som lar foreldre og spesialister finne pålitelig vitenskapelig informasjon på ett sted, er fjernundervisningsplattformen med samme navn opprettet av det nasjonale initiativet «Auginu Lietuvaų».

Utvikling av plattforminnhold, informasjon, myndiggjøring og involvering av familier og medisinsk personell utføres gjennom Active Citizens Fund (APF). Prosjektet «Utvikling av et fjernundervisningsverktøy for forebygging av premature nyfødte» er delvis finansiert av de økonomiske mekanismene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og Norge. Verdien av bistanden utgjør 144 tusen. EUR.

Meldingen ble publisert av: Evelina Mišeikytė, kommunikasjonsbyrå «Femten minutter før midnatt»

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *