En reise hvor det er forbudt å dø

Innbyggere på Svalbard (Norge) får ikke dø i hjemlandet, må ut av byen med våpen, forsvare seg mot måker og overleve seks måneder, dag og natt.

12 varmegrader er varmt

Litauere kaller vanligvis Svalbard, som tilhører kongeriket Norge, Spitsbergen – etter den største og mest besøkte øya, selv om det vanlige navnet på øygruppen for nordmenn og amerikanere får en til å lure på hvor den er.

«Jeg liker ikke de varme litauiske somrene,» smiler Dainius Kinderis, en reisende med tittelen litauiske Magellan, som blandet Afrika og store deler av Asia under varmen. Havet var ideelt. Temperaturen stiger til 12 grader Celsius, lokale innbyggere sykler ut av byen for å sole seg på steinene.

Skandinavisk orden og renslighet ble ikke funnet på Svalbard. Og først ble han overrasket over å se industriavfall, gamle revne stolper, forlatte trebygninger, brønner, kirker.

«Det som ble bygget før 1946 – deres kulturarv, kan ikke endres eller gjenskapes, fordi deres historie går tilbake til 1920, da det internasjonale samfunnet anerkjente Svalbard som Norge», forklarte D. Kinder.

Øygruppen, som har rundt 3000 innbyggere, har ingen etterkommere av eskimoer eller andre nordiske folk. For dem var dette stedet i Polhavet for langt unna.

To lærere og to leger

«De virkelige innbyggerne på Svalbard er nordmenn. Men jeg møtte en gruppe mennesker med asiatiske trekk – det er thaier som kom for 30 år siden. Det er mulig de ble tiltrukket av det faktum at forholdene for å komme på jobb og bo på Svalbard er lett, – tenkte D. Kineris. – Omtrent 300 studenter studerer ved universitetet fra forskjellige land i verden, som vanligvis jobber som bartendere, servitører, guider.»

To leger jobber på dette moderne to-etasjers sykehuset: den ene er tannlege, den andre er spesialist i alle andre sykdommer. Skolen, der 30 barn studerer, har to lærere: musikk og alle andre realfag.

Det kanskje mest eksotiske stedet er Barentsburg, en by bebodd av russere som slo seg ned der for 300 år siden. «Jeg følte at jeg var i Sibir,» smiler D. Kinder. «De gamle forlatte husene med skodder. Menneskene som sitter på benker og skreller solsikker er enkle, men frekke og banner mye.»

Det er ingen trær i øygruppen, så russerne malte bilder av trær og hengte dem på husene sine.

De fleste russere, som ukrainere, jobber i gruver, tadsjikere som bygningsarbeidere og armenere som sjåfører. Det ble bygget en kilometerlang betongvei til brønnen som en buss kjører langs.
«Jeg ble sjokkert da jeg møtte en litauisk kvinne som har bodd her i syv år,» sa D. Kinder med en latter. «Hun giftet seg med en lokal mann, oppdrar et barn og er, som hun sa, lykkelig. Hun sa at hun har alt. Det er en nattklubb, restauranter og barer.» Og det største stresset er forårsaket av rundt 3000 turister som strømmer til fra cruiseskipet. «

Utenfor byen – bare med rifle

De fleste turistene som besøker Svarbard er nordmenn, som vanligvis kommer for å slappe av og drikke seg full.

– Et glass vin i Oslo koster 40 litas, her koster det 20 litas, så det er mye billigere for nordmennene i skjærgården, så de kommer for å tilbringe helgen eller juleferien, forklarte D. Kinder. Det er derfor jeg har sett mange unge drikke. »

Dainius og en venn besøkte den nordligste restauranten, hvor de spiste en solid lunsj for 600 litas, og den nordligste kirken, hvor temperaturen nådde 30 grader: «Inne i det er ingen person, et alter, et sted å ta en matbit og drikke. kaffe. Alt er organisert som på en restaurant på høyt nivå, men du må hjelpe deg selv, legge det i kassaapparatet og legge igjen to euro. En haug med kroner – trolig en kvart tusen litas – er igjen i beholderen.»

Du kan bare forlate byene med våpen: for dette må du få autorisasjon fra guvernøren. Svalbard er hjemsted for rundt 3000 isbjørner, som har ødelagt rundt 30 mennesker de siste 40 årene.

«Det er imidlertid forbudt å skyte med våpen. Angriperen må bli skremt med et rødt lyssignal og bare hvis det ikke er noe annet alternativ, skyt,» sa den reisende.

Aggressive måker

D. Kinder ble angrepet ikke av bjørn, men av polarmåker – på gaten i byen Longjyrbien på Spitsbergen.

«Vi la merke til en person som slo noe som fluer fra hodet. Det viste seg at denne personen forsvarte seg mot en frekk måke. Hun angrep oss også,» husker den reisende.

Senere leste litauere et publisert notat om at polarmåker bygde reir og klekket ut eggene sine i byen, nær veien. Fordi polarrever, som spiser eggene sine, er redde for å ta veien der det er huskyer.

«Måkene angriper aggressivt. Jeg tar på meg briller på grunn av alt sinnet. Lokalbefolkningen går forbi dette stedet med bambuspinner hevet over hodet, så angriper måkene med pinnen,» sa D. Kinder.

Kroppene brytes ikke ned

Om vinteren fryser havnen til og den beste tiden å besøke Svalbard er mellom mars og april, da polarvinteren er over, men det er fortsatt litt snø. Du kan kjøre både hundeslede og snøscooter.

«For lokalbefolkningen er polarnatten, som varer omtrent seks måneder, mer behagelig enn polardagen, for når det ikke er mørkt på flere uker, går de fleste, selv om de er vant til det, turer med røde øyne», – Dainius kjente også på hva det betyr når den ekstremt sterke solen skinner gjennom huset og det er veldig vanskelig å sovne.

Det er enda vanskeligere å dø på Svalbard. Halvt seriøst, halvt på spøk, sier de at dette er forbudt. Spitsbergen har en kirkegård med 30 kors. Etter å ha begynt å begrave de døde på kirkegårdene deres, sikret innbyggerne raskt at likene ikke ville brytes ned i permafrosten – viruset ville spre seg.

Dermed blir en eldre person som lever sine siste dager sendt for å dø et annet sted. Dersom døden inntreffer uventet, fjernes også levningene etter en beboer som døde, druknet eller døde plutselig på grunn av sykdom fra Svalbard.


Billigere enn Norge, men dyrt

Utflukt i Polhavet med polarbåt, mulighet til å se bjørn, sel, isbreer, besøke en russisk landsby, smake på hvalkjøtt – 500 litas.

Husky kanefart – 300 litas.

Kajakktur i fjorden – 400 litas.

Varmt måltid – 100-200 litas.

Hotellovernatting – fra 350 litas.

Flyreise tur/retur fra Litauen – cirka 2000 litas.


En skjærgård er en del av et kongerike

Svalbard er en del av kongeriket Norge, som ligger i Polhavet, nord på det europeiske kontinentet. Den består av en gruppe øyer mellom 74° og 81°N og 10° og 34°E; det er den nordligste eiendommen i kongeriket Norge. Tre av disse øyene er bebodd: Spitsbergen, Bjørnøya og Hopen.

Svalbard er Europas nordligste territorium. Øyene dekker totalt 62 050 m². km, tre store øyer skiller seg ut blant dem: Spitsbergen (39 000 km²), Nordaustlandet (14 600 km²) og Edgeøya (5 000 km²). Det er også en mindre Barentsøy (Barentsøya).


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *