En bro kollapset i Norge, folk på den ble reddet

En trebro kollapset i Sør-Norge mandag og sendte en personbil og en lastebil ut i en elv, opplyser politiet. Begge sjåførene ble reddet.

Tofelts Trettenbrua ble åpnet i 2012 og er 148 meter lang og 10 meter bred. Det går også en sti over broen. Broen forbinder vestbredden av Gudbrandsdalslaagen med byen Tretten. Brua ligger i Øyer kommune, nord for Lillehammer.

«Vi melder at Tretten bru har kollapset. En lastebil og en personbil har falt i vannet,» tvitret lokalt politi.

På ulykkestidspunktet var det to personer på broen – sjåførene av en personbil og en lastebil. Førerne av begge kjøretøyene ble reddet på stedet.

Alle mulige redningstjenester ble sendt til stedet og politiet oppfordret vitner til hendelsen om å kontakte dem.

Terje Krogstad, leder av Innlandet politidistrikts geografiske operasjonsenhet, sier lastebilsjåføren ble reddet av et utrykningshelikopter, men ble ikke skadet.

Politiet sa at det ikke var tegn til at flere personer kan ha falt i vannet etter at broen kollapset.

«Barn går på skolen på denne broen. Det var det første jeg tenkte på – det var utrolig heldig at det ikke var barn på broen den gangen.. I dag er første dag i skoleåret. En forferdelig ulykke kunne ha skjedd «, sa ordfører i Øyer kommune, Jonas Halvor Midtmagelis.

Redningsaksjon. Foto av ALEXANDER NORDBY/NRK

Terje Brenden reddes ut av lastebilen ved Tretten bruEn etterforskning pågår

Redningsaksjonen er allerede over, den går over til etterforskningsfasen: hendelsen vil bli etterforsket.

Statens vegvesen (Statens Vegvesen) skal ha funnet en feil ved den nå kollapsede brua ved en befaring i 2016.

Statens vegvesen sier imidlertid Trettenbrua ble sist kontrollert 3. juni i år. På dette tidspunktet ble det ikke funnet noe som ville gjøre brua usikker for trafikken.

Det ble funnet tre lokasjoner som krever vedlikehold og reparasjoner, men fristen for ferdigstillelse var 31. desember 2024.

Nå er det klart at Vegvesenet og Innlandet fylkeskommune setter i gang en ekstern gransking av brukollapsen, og det dannes et uavhengig ekspertpanel.

Statens vegvesen har også satt i gang en undersøkelse for å inspisere andre tilsvarende bygde bruer og iverksette mulige tiltak.

Allerede inspisert i 2016

I 2016 ble 13 broer grundig undersøkt i landet. Etterforskningen ble utløst av kollapsen av Perkolbroen over Sjoa i februar samme år. I samme måned ble det også oppdaget lignende feil på Sundbyveien.

I granskingsrapporten har Vegvesenet kommentert to av de undersøkte bruene, Tretten og Sundbyveien. Det ble ikke funnet store problemer med Trettenbrua, men det ble konstatert at det var noen feil – steder som ikke overholder de nye reglene.

Noen kilder hevder at det har vært en uvanlig bevegelse av tunge kjøretøy som krysser broen den siste tiden.

Hendelsen sjokkerte innbyggerne

Bruas kollaps sjokkerte innbyggerne på Tretten. Det er en liten by hvor alle kjenner hverandre. Nesten alle beboerne brukte den nå kollapsede broen.

Beboere er overrasket over at en så fersk bro kollapset og er glade for at ingen ble skadet.

Mandag kveld haster det med å rydde opp før det er varslet kraftig regn. Regnet, som ventes å starte mandag kveld og fortsette over natten, er ventet å skape problemer.

LA TIL

E6 har vært stengt etter hendelsen og vil holde stengt i minst noen dager til til alt er på plass. All trafikk ledes til Tretten og veiene rundt, noe som medfører mye ulempe, reisene er blitt lengre og vanskeligere. Demontering og fjerning av broen skulle etter planen være onsdag. Det skal bemerkes at dette er en kompleks prosess.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

En bro kollapset i Norge, folk på den ble reddet

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *