En bindende traktat om plastforurensning er under forhandlinger i Nairobi

Diplomater fra hele verden møtes i Nairobi på mandag for å oppnå en bindende traktat om å redusere plastforurensning. Målet er å få slutt på all plastforurensning innen 2040. Foruten land deltar også giganter i petrokjemisk industri, klimaaktivister, fagforeninger, bønder og andre interessegrupper i forhandlingene, som nå fokuserer på den presise ordlyden i traktaten. Det betyr at forhandlingene har kommet langt, selv om den endelige traktaten ikke er ventet før i slutten av neste år. Deltakerne møttes tidligere i Paris og Punta del Este, Uruguay.

Deltakerne er stort sett enige om at plastforurensning er et katastrofalt fenomen, slik det har vist seg i tidligere møter. Inger Andersen, direktør for UNEP, FNs miljøprogram, sa i Paris i juni: «[Plastic] kveler økosystemer, varmer opp klimaet og skader helsen. Og folk i de fattigste landene rammes hardest.»

Men deltakerne har ulike syn på hvordan man kan begrense denne skaden. Norge og Rwanda leder en ambisiøs koalisjon som vil dempe plastproduksjonen. Saudi-Arabia og andre oljeproduserende land ønsker å resirkulere og begrense avfallsdistribusjonen.

Les også
Plast er et fantastisk og katastrofalt produkt. Forurensning er nesten umulig å forhindre

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *