En av grunnleggerne av «Memorial»: Nobelprisen skulle vært tildelt russiske politiske fanger

Den russiske rettighetsgruppen Memorial er beæret over å motta Nobels fredspris sammen med andre menneskerettighetsforkjempere, men den skal ha gått til politiske fanger som Alexei Navalnyj som risikerte livet i kampen mot president Vladimir Putin, sa en av organisasjonens grunnleggere fredag. . .

Lev Ponomariov, som var med på å grunnlegge Memorial på slutten av 1990-tallet da det daværende Sovjetunionen erklærte «omorganisering», sier at organisasjonen hans ble «ødelagt» da Russland fortsatte sin krig i Ukraina, men har fortsatt som mål å fortsette arbeidet hans.

«Vi var bare 10 personer, vi trodde alt ville starte med en transformasjon. Det skjedde ikke,» sa L. Ponomariovas til nyhetsbyrået AFP i Paris, etter å ha fått politisk asyl der.

Prisen er «veldig velfortjent og selvfølgelig … jeg er glad,» sa han.

Den norske Nobelkomiteen ville imidlertid ifølge ham gjort det enda bedre om den hadde delt ut prisen til Navalnyj, Putins hovedkritiker, eller fengslet opposisjonelle som Vladimir Kara-Murza og Ilya Yashin.

«De som sitter bak lås og slå bør belønnes hvert år», sa L. Ponomariovas på sidelinjen av et forum organisert av utvandrergruppen «Russie-Libertes» og rådhuset i Paris.

«Jeg er nå tvunget til å si at det riktige valget ville vært å tildele Nobelprisen – hvis de ønsker å støtte Russland mens det er under sitt hardeste regime – til politiske skikkelser,» sa han.

Kara-Murza, som ble fengslet i april for å ha uttalt seg mot Kremls krig i Ukraina, er nå siktet for forræderi, sa advokaten hans til russiske nyhetsbyråer torsdag.

I. Yashin ble fengslet i juli etter også å ha fordømt Moskvas invasjon av Ukraina.

Årets Nobels fredspris ble fredag ​​delt ut til Memorial, den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties og den fengslede hviterussiske menneskerettighetsforkjemperen Alesii Bialacki.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *