Elektrisitetsprisene i Norge: hva ville være det verste scenarioet?

Så langt er det ingenting som tyder på at energikrisen i Europa er i ferd med å avta. Enkelte analytikere advarer om at strømprisene i Norge kan nå uante nivåer. Energieksperter og analytikere lærer ut realistiske prognoser.

De siste månedene har rekordhøye strømpriser blitt vanlig i Norge. Priser som ble ansett som nesten utrolige for noen måneder siden, er nå blitt vanlig for norske husholdninger.

Dessuten: Tor Reier Lilleholt, kjent energisektoranalytiker og analysesjef i Value Insight, advarte nylig om at strømprisene i Sør-Norge i verste fall kan komme opp i 20 kroner per kilowattime denne vinteren.

Så hva er sjansene for at dette scenariet blir en realitet, og hva bør nordmenn forvente når det kommer til strømprisene i vinter?

Våren kan være en avgjørende periode for prisendringer

Gitt dagens markeds- og tilbudsforhold forventer ikke analytikere vesentlige endringer i norske prisnivåer i nær fremtid.

«Først og fremst må vi skille sør og nord i landet. I Sør-Norge vil vi trolig se høye priser gjennom hele vintersesongen fram til våren. I mai og juni når snøsmeltingen vil nok alt endre seg.» , forklarer T. Reier Lilleholt.

Elektrisitetsproduksjon i Norge er avhengig av vannkraft, så det må være nok vann i magasinene til å vare gjennom vinteren (eller det må være mulig å importere nødvendig energi).

Reservoarer brukt til vannkraftproduksjon, avgjørende for Norges energibehov, holder seg på det laveste nivået på 20 år, ifølge de siste dataene.

Over hele landet er reservoarene i gjennomsnitt 68,1 % fulle. Gjennomsnittet for de siste 20 årene er rundt 83 %. På Østlandet er demningene 68,5 % fulle, mens de på Sørvestlandet er i overkant av 50 %. Det er riktig at magasinnivåene i Midt- og Nord-Norge er over gjennomsnittet for denne årstiden. Disse delene av landet har også de laveste energiprisene.

«Prisene vil forbli høye til det er nok vann i reservoarene, det vil si til våren, som vil være det avgjørende øyeblikket.» Når det gjelder pris, vil selvfølgelig den viktigste rollen spilles av temperaturen. Etter hvert som været blir kaldere, vil prisene gå opp. Hvis det er varmere, blir det lettere. Som du vet er temperatur viktig for gassprisene, som igjen er viktige for strømprisene, sa Volues sjefanalytiker.

Dane Cekov, senioranalytiker i Nordea, er enig i Reier Lilleholts vurdering om at prisene sannsynligvis vil holde seg høye gjennom vinteren.

«Selvfølgelig avhenger mye av energisituasjonen i Europa, og det er ingen raske løsninger på Europas energiproblemer. Det er sannsynlig at prisene vil holde seg like høye som de har vært nylig, og at situasjonen vil være volatil,» sa D Cekov.

I verste fall

De to analytikerne anslår at det verst tenkelige scenarioet for strømprisene i Sør-Norge kan være over 10 kroner per kilowattime.

Med dagens situasjon vil selv 20 kroner per kilowattime ikke være utenkelig, bemerker T. Reier Lilleholt.

«Jeg sluttet å si at det finnes pristak overalt. I Europa er det et tak, men noen områder er sterkt påvirket av strømprisene. «For eksempel har vi nylig sett priser på til og med fire tusen euro per megawattime (i Estland, Latvia og Litauen). Prisene øker også i Frankrike, Storbritannia og Nederland”, understreker T. Reier Lilleholt.

På den annen side trakk D. Cekov frem rollen til norsk elektrisk verneutstyr.

«I verste fall? Det vi ser i de baltiske statene kan være et eksempel, ja. Men uansett hvor høye prisene er, vil subsidiene dempe virkningen», er ikke D. Cekovas i tvil.

Norske husholdninger har nytt godt av statlige inngrep i strømtilskudd. Et annet positivt er at nettleien ikke vil øke like mye som før, fordi staten også vil subsidiere den. Derfor vil norske husholdninger være beskyttet mot det verste scenarioet denne vinteren, sier D. Cekov.

Lav magasinfylling, nyanser i elektrisitetseksporten, krigen i Ukraina og høye gasspriser har bidratt til høyere energipriser i Sør-Norge.

Drevet av thelocal.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Elektrisitetsprisene i Norge: hva ville være det verste scenarioet?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *