E. Raisi hånet herr Bidens løfte om å frigjøre Iran

Irans president Ebrahim Raisi hånet fredag ​​USAs president Joe Bidens løfte om å «frigjøre Iran» midt i mer enn en måned med protester i sjia-republikken.

I kampanjen foran det amerikanske mellomvalget sa Biden fredag: «Ikke bekymre deg, vi vil frigjøre Iran. De vil snart bli løslatt.

Iran har vært plaget av mer enn seks uker med protester siden Mahsa Amini døde i september etter at hun ble arrestert av visegruppen for angivelig å ha brutt landets strenge kleskodeks for kvinner.

Raisi henvendte seg til folkemengden til minne om studentbeslaget av den amerikanske ambassaden i Teheran i november 1979, og sa: «USA sier at de ønsker å frigjøre Iran, men jeg må fortelle deg at Iran har blitt løslatt for 43 år siden og ikke lenger vil adlyde du.

«Det store folket i Iran vil ikke bøye seg for dere,» sa han til tusenvis som sang «Død over Amerika, død til Israel, død over Storbritannia.»

Demonstranter bar skilt som sverget troskap til Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og holdt bilder av ham og den islamske republikkens grunnlegger, Ruhollah Khomeini.

Flere titalls mennesker, for det meste demonstranter men også medlemmer av sikkerhetsstyrkene, har blitt drept i protester utløst av Aminis død, som Teheran kaller et «opprør», ifølge lokale myndigheter.

Den gangen rapporterte den Norge-baserte Iran Human Rights Group (IHR) at minst 277 mennesker, inkludert 40 barn og 24 kvinner, var blitt drept under protester i den sjiamuslimske republikken.

Flere hundre, inkludert kvinner, er arrestert.

– I dag sikter fienden mot vår solidaritet og vår nasjonale enhet, vår sikkerhet, vår fred og vår besluttsomhet, sa Raisi.

«Våre menn og kvinner, våre unge menn og unge kvinner er målbevisste og vi vil aldri tillate dere å utføre deres sataniske ønsker», advarte han i USA.

Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian utskjelte på sin side den amerikanske presidenten på Twitter fredag.

«I tillegg til åpen støtte til vold og terror under den nylige uroen i Iran, presser (Det hvite hus) på for en avtale,» sa han, med henvisning til langvarige forsøk på å gjenopplive atomavtalen fra 2015 mellom Iran og verdensmakter.

«Mr. Biden: Slutt å være en hykler,» skrev han.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *