Diplomatisk krig: Polen erklærer norsk konsul uønsket

Den politiske uroen som fant sted ved den polske ambassaden i Norge i januar ble i går til en alvorlig konflikt: etter at Polen annonserte at de ikke så noe galt i handlingene til konsul Slawomir Kowalski og ga ham tillatelse til å bli i Norge, opplyste landets utenriksdepartement. Saker vitnemålet ble erklært som persona non grata.

På dette svarte Polen på samme måte: Den norske konsulen i Polen ble erklært uønsket.

«Departementet er fornøyd med konsulens arbeid, spesielt hans dedikasjon til å beskytte interessene til polske familier. Vi bekrefter at Norges anklager mot konsulen er grunnløse. Det skal også bemerkes at norske myndigheter reagerte til tross for den polskes velvilje. side, sin vilje til konstruktivt å avklare situasjonen og fjerne tvil» – heter det i den offisielle uttalelsen fra det polske utenriksdepartementet om den polske diplomaten.

«I denne situasjonen, i henhold til gjensidighetsprinsippet, i henhold til internasjonale skikker, bestemte polske myndigheter seg for å anerkjenne diplomaten til den norske ambassaden i Warszawa, autorisert til å utøve konsulens funksjoner, som en uventet person Kongeriket Norge ble informert om dette 11. februar 2019.» – skriver det polske utenriksdepartementet.

Kommunikasjonssjef Kristin Enstad i det norske Utenriksdepartementet er skuffet over at Polen har valgt å håndtere situasjonen på denne måten. Norge har ifølge henne ikke mottatt noen klager på konsulen i Polen så langt og det er ingen grunn til å sparke konsulen.

– Vi har ikke mottatt noen klager fra Polen på oppførselen til norske diplomater i Polen. At Polen reagerte på situasjonen med å angripe en norsk diplomat er helt uberettiget, sier Enstad.

Kowalski har til og med blitt omtalt flere ganger av norske medier angående barnevernssystemet i Norge. Konsulen ga blant annet bistand ved å bistå polske familier som er involvert i konflikt med norsk barnevern.

Ifølge «Radio Poland» hjalp diplomaten 150 polske familier som mistet omsorgen for barna sine i Norge på grunn av Barnevernets virksomhet. I 2016 ble Kowalski valgt til årets konsul av det polske utenriksdepartementet for «adekvate handlinger og profesjonelt samarbeid» med norske myndigheter i «saker som gjelder mindreårige polske statsborgere i varetekt av den lokale vergemålstjenesten».

Ifølge det polske utenriksdepartementet må konsulen forlate Norge innen en uke.

Likte du det? Bruk et sekund på å støtte EglėT på Patreon!

Diplomatisk krig: Polen erklærer norsk konsul uønsket

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *