Det første stikket for det sveitsiske laget

Sveits er ikke lenger med i kampen om Grand Slam. Holdt i sjakk (2-2) i Luzern av Romania, vil hun ikke vinne sine ti kamper i den innledende runden av EM 2024.

Mestere av spillet inntil det 89. minutt mot de svært skuffende rumenerne, slapp sveitserne inn utligningen på en dobbel fra Valentin Mihaila. Forfatter av en volley for å redusere poengsummen i den 89., Parma-jokeren utnyttet en feil fra Fabian Schär som nettopp hadde gått inn for å signere 2-2. På dette skjebnesvangre angrepet i det 92. minutt gjorde nok Yann Sommer feilen å forutse for raskt. Basel ville ha trengt et stopp som «teller» for å avvise trusselen personifisert av Gregor Kobel ved starten av skoleåret …

I de siste øyeblikkene av kampen fant Uran Bislimi, inn som Schär like etter det første rumenske målet, den rumenske stolpen. Neophyte, Luganese kunne ha vært helten i et usannsynlig siste møte som etterlater sveitserne foran et fjell av beklagelse. Men det kompromitterer på ingen måte kvalifiseringen til sluttfasen av dette EM 2024. Sveits forblir på toppen av gruppen med 2 poeng foran Romania og 3 over Israel.

To flotte mål

Stilt overfor en motstander hvis spilleplan tilsynelatende var begrenset til å holde 0-0 så lenge som mulig, hadde faktisk Sveits levert en bemerkelsesverdig første periode. De to målene som ble scoret i løpet av denne første omgangen, som var beslektet med et ekte angrepsforsvar, var virkelig av stor skjønnhet. I det 28. minutt var Zeki Amdouni, selvfølgelig, ved avslutningen av en storslått kollektiv aksjon som så Denis Zakaria, Remo Freuler, Granit Xhaka og Ruben Vargas forene sine ferdigheter for å plassere ham i en ideell posisjon. I det 41. minutt signerte nasjonens nye kunster dobbelen på, denne gangen, en ekstraordinær åpning av Xherdan Shaqiri. Hans ytre venstre for å skyte angriperen i dybden var en fryd. Denne 33. avgjørende pasningen fra Basel i utvalg vil kanskje forbli som den vakreste.

Som man kunne håpe, hevdet duoen dannet av Shaqiri og Amdouni seg veldig raskt som en av lagets store styrker. Mot Romania laget Xherdan Shaqiri Xherdan Shaqiri. Bemerkelsesverdig på sine første sjekker, opplyste han lagets spill med utilslørt glede som for å evakuere kanskje all frustrasjonen han kan føle med Chicago, hvis kurs i MLS er svært arbeidskrevende.

Amdouni femten år etter Nkufo

Når det gjelder Zeki Amdouni, hans dobbeltspiller for hans 24. og 25. mål for året, pynter ytterligere på hans vakre historie, historien om en gutt som Servette FC ikke hadde ansett som egnet til å fortsette kursen. I Lucerne ble Genevan den første spilleren som fant nettet for Sveits i fire påfølgende møter siden Blaise Nkufo i 2008. På timemarkeringen erstattet Murat Yakin ham med den «tilbakevendende» Haris Seferovic. Med en scoring på 2-0 og rumenerne fortsatt like ufarlige, mente treneren at han hadde råd til å fullføre kampen uten sin nr. 7, kalt torsdag i Cluj for å gå i spissen for det sveitsiske U21-laget mot Norge. Scenarioet fra de siste minuttene viser imidlertid at Sveits ikke lenger kan klare seg uten Zeki Amdouni. Hvem ville ha trodd det for tre måneder siden?