Det er mangel på fastleger i Norge

Ifølge en ny undersøkelse blant leger er antallet personer i Norge uten fastlege mye høyere enn tidligere anslag fra Helsedirektoratet tilsier.

Ifølge rapporten fra kringkaster TV2 er det i Norge selv 235.000 som ikke har egen fastlege, noe som er et mye høyere tall enn Helsedirektoratet tidligere har rapportert.

Ifølge tidligere data fra Helsedirektoratet har antallet beboere uten fastlege nådd rundt 175.000.

– Fastlegekrisen er nå helt ute av kontroll. I dag er det én av 24 innbyggere i Norge som ikke har fastlege, sier Nils Kristianas Klevas, leder av Fastlegeforeningen, til TV2.

Tallene TV2 har presentert er hentet fra en undersøkelse utført av Allmennlegeforeningen, der over 75 % av allmennlegene i landet deltok.

Tidligere, i en undersøkelse utført av den lokale portalen, har utlendinger bosatt i Norge påpekt at problemet med å registrere seg hos lege eller ikke bli tildelt en generelt er en av de mest negativt vurderte sidene ved det norske helsevesenet, som generelt sett er vurdert gunstig.

– Fastlegekrisen er grell, og det er grunnen til at regjeringen har lovet sterke tiltak i budsjettet for 2023, sa helseminister Ingvild Kjerkol i en kommentar til undersøkelsesresultatene.

I august kunngjorde den norske regjeringen at et ekspertutvalg ville gjennomgå dagens ordning med familieleger for å håndtere krisen.

Målet med ekspertpanelet er ikke bare å sette sammen en effektiv modell, men også å gi spesifikke anbefalinger om hvordan man kan forbedre familielegesystemet slik at alle innbyggere får en fast fastlege, sa regjeringen i august.

Ifølge Allmennlegeforeningen er en av svakhetene ved dagens system den lange pasientlisten som er tilgjengelig for allmennleger.

«Hvis målet er å ha anstendige arbeidsforhold, bør fastlegene ha færre pasienter». I dette tilfellet vil det bli færre leger som ønsker å slutte i jobben, samt flere nye leger som ønsker å bli fastlege», sa NK Klevas.

For at familieleger skal ha færre pasienter, bør regjeringen ifølge ham bevilge rundt 2,3 milliarder kroner og ansette rundt tusen nye allmennleger.

Drevet av thelocal.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Det er mangel på fastleger i Norge

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *