Den utrolige boten som ble ilagt en norsk bilist

Fikk du en slik bot i postkassen, er sjansen stor for at du etter en liten stressøkning forstår at det er en datafeil som raskt blir rettet av domstolene. Men summen som Anders Wiklof snart må betale er ikke feil. Den nådde høyder som aldri er sett i Belgia. Tenk på det: Vår mann, opprinnelig fra Norge, ble bøtelagt på 121.000 euro for å ha kjørt for fort på Åland, i Østersjøen. Enten prisen på en vakker Tesla eller en Porsche.

For å redde ut en slik bot, er det nødvendig å ha rullet spesielt fort, kunne konkludert noe av det. Imidlertid er lovbruddet begått av den norske bilisten absolutt alvorlig, men ikke ekstraordinært: i Belgia, minst 88 000 av dem begikk samme lovbrudd i fjor, ifølge tall fra det føderale politiet. Hans feil: å ha kjørt i 82 km/t i stedet for 50. Boten hans utgjør derfor €3.781 per kilometer-time over grensen. «Jeg angrer virkelig på denne saken, fortalte han våre kolleger fra Nya Åland. Hastigheten hadde gått fra 70 til 50 km/t. Jeg hadde akkurat begynt å bremse, men det skjedde vel ikke fort nok.

Hastighet: her er kartet over veiene der bilistene blinker mest

Hvorfor en slik bot som, i Belgia, ville vår bilist blitt straffet med bare 295 € ? Du skal vite at i Norge beregnes trafikkbøter på grunnlag av lovbruddets grovhet og… inntekten til bilistene. For å unngå en viss følelse av straffrihet blant de rikeste dersom de ble bøtelagt noen titalls euro.

Vår mann er imidlertid ingen ringere enn grunnleggeren av et aktivt holdingselskap, blant annet innen eiendom, hotell, turisme, engroshandel. Et selskap som har en omsetning på flere hundre millioner euro per år. Han hadde allerede blitt dømt til bøter på €63.000 og €95.000 tidligere.

Noen belgiske sjåfører må være fornøyd med at proporsjonalsystemet satt opp av Oslo ikke gjelder oss.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *