Den norske kong Harald fyller 85 år

Kong Harald av Norge feirer sin 85-årsdag mandag. Monarken gjør det sammen med nære slektninger mens han ferierer i utlandet, slo den norske domstolen fast i forrige uke. Siden dette er en privat tur, er det ikke spesifisert i hvilket land festlighetene skal finne sted.

På bursdagen sin i utlandet kan kongen komme seg etter en forkjølelse som nylig holdt ham uten jobb i halvannen uke. Det ble fryktet at Harald var blitt smittet av korona av Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt, men det viste seg ikke å være tilfelle etter flere tester. I hans fravær erstatter sønnen Haakon ham i visse kongelige funksjoner.

Folk som ønsker å gratulere kongen med bursdagen kan gjøre det fra mandag via et eget elektronisk skjema på kongefamiliens nettsider.

Kneoperasjon

Kongen hadde startet sitt 84. år på en turbulent måte. På bursdagen sin i fjor var han i ferd med å komme seg etter en kneoperasjon, noe som betyr at han ikke var i stand til å gå tilbake på jobb før mandag 12. april.

Harald tok det med ro resten av året. Han tok imot noen få hedersmenn og avla korte institusjonsbesøk i Norge. I juni dro han og kona Sonja på en tredagers tur gjennom Vestlandet. I november tok han imot kong Willem-Alexander og dronning Máxima på et tre dager langt statsbesøk.

Mobiltelefon

Harald gikk med sin tid. I oktober kjøpte han en mobiltelefon for første gang. Korona-pandemien fikk ham til å innse hvor viktig «moderne datateknologi» er for å holde kontakten, fant norsk domstol. Motivet gledet tilsynelatende kongen, for i sin nyttårstale oppfordret han nordmennene til å ringe hverandre oftere.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *