Den første vårdagen – hvordan feirer andre land den? »Værradio – nyheter, tips, informasjon – lytt til radio

Den første vårdagen i Polen drukner vi Marzanna, vi går med en ildkule og vi har Wagarowicz-dagen. Finn ut hvordan andre land feirer det.

Valencia brannfestival

Spanjolene elsker å feste, så de feirer slutten av vinteren i noen dager – fra 15. til 19. mars. Den første vårdagen bygger byfolk store skulpturer, noen av dem har et folkloristisk preg, mens andre skildrer figurer fra det offentlige liv. Disse dukkene vil brenne på siste juledag. I tillegg er det fyrverkeri og fyrverkeri hver fiestadag kl. 14.00. Tradisjonelt konkurrerer ulike grupper om hvilket show som blir vakrest. Alt er akkompagnert av sanger, spill og havet av Sangria.

En festival av farger i India

I India er den første vårdagen Holi-festivalen. Feiringen begynner på kvelden denne dagen. Befolkningen setter fyr på de store bålene og danser rundt dem og venter på morgenen. Deretter fylles gatene med farge – lokalbefolkningen heller vann på hverandre og drysser dem med forskjellige fargede pulver. Lekene er akkompagnert av musikk og dans. Og i India faller denne festivalen i månedsskiftet februar og mars.

Martas babyshower i Bulgaria

I Bulgaria feires den første vårdagen 1. mars. Så prøver bulgarerne å temme Baba Marta – en rampete gammel kvinne som forsinker vinterens gang. Til dette formålet lager lokalbefolkningen den såkalte Martenice, det vil si dukker og pyntegjenstander, av hvite og røde filler. De gir dem til hverandre og pynter trær, hus og gjerder med dem. Det handler om å bestikke Baba Marta slik at hun ikke forsinker slutten av vinteren. Navnet Martenica kommer fra det bulgarske navnet for mars.

Mexico – alt i hvitt

Meksikanere i slutten av mars strømmer til eldgamle steder – under pyramidene eller rundt templer. Det ser spektakulært ut fordi hundretusenvis av mennesker kommer til jul og alle er kledd i hvitt. Feiringen varer hele natten – det brenner enorme bål, rundt som folk danser og synger. Noen steder blir en okse rituelt drept og kjøttet spist av spilldeltakere. Meksikanere anser steder rundt gamle bygninger som magiske og gir energi. Denne energien må vare hele året.

Vi anbefaler: 8. april: typiske og uvanlige høytider og høytider

Varmebuksers dag – Norge

I Norge, det kalde nordlandet, faller Vårfesten i midten av mai. Så begynner Femundsjøen å tine. Lokalbefolkningen besøker hverandre og byr på pannekaker med norske bjørnebær og bringebær. Denne dagen erstattes klær tradisjonelt med lettere klær, derfor kaller nordmenn vår første dag for «farvel hotpants».

SE OGSÅ:

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *