den farefulle reisen til Norge fra Spania

Norsk spiss Haaland, spansk spiss Morata DR

Søndag (20.45) reiser La Roja til Nord-Europa for å utfordre nordmennene som fortsatt er i kampen om kvalifiseringen.

I en gruppe der de forbløffende skottene har tatt ledelsen (med kamp på forhånd), vil Luis de la Fuentes menn være lurt å vinne. Nordmennene vil spille sitt beste, siden de ville bli slått ut ved tap.

Alvaro Morata, kaptein mot

Den spanske spissen, som har reist over hele Europa, nyter ikke et utmerket rykte blant våre iberiske naboer. Han blir kritisert for en viss ineffektivitet foran mål, ofte offsideposisjonering, og til og med noen ganger en leiesoldatmentalitet. Men det som betyr noe er meningen til trenerne hans, som Diego Simeone som hos Atletico Madrid setter sin lit til ham. Han erklærte også nylig, etter en dobbel fra sin spiller mot Real Madrid: «Han hadde en ekstraordinær kamp […], vi trenger denne Morata. Han er en viktig spiller, både for det spanske landslaget og for Atlético de Madrid. Og han som nå er kaptein for La Roja gir tilbake denne selvtilliten siden han har scoret 7 mål på 9 kamper for Colchoneros denne sesongen denne sesongen. Og torsdag kveld mot en kompakt skotsk blokkering, var det igjen han som brøt dødlåsen med et praktfullt stupehode, og brakte totalt til fire mål på fire kamper i løpet av disse kvalifiseringskampene. Kapteinsbindet passer ham godt, og han håper å føre troppene sine til seier søndag.

Det spanske miljøet, grunner til håp

Siden planetkroningen i 2010 og den europeiske i 2012, har La Roja lidd under sin strålende fortid. Etter å ha ønsket å fortsette i tradisjonen med datidens berømte tiki-taka, ved å påtvinge motstanderne et ballbesittelsesspill, opplevde spanjolene suksessive fiaskoer. Slått ut fra gruppene i 2014, deretter i 16-delsfinalen i 2016, 2018 og 2022… Busquets» internasjonale pensjonisttilværelse etter verdensmesterskapet i 2022 var den ideelle muligheten til definitivt å snu siden og lansere den spanske gyldne ungdommen. Pedri, Gavi, Nico … som det ofte har gjort, er FC Barcelona den offisielle leverandøren av talent for utvalget. Alt dette, akkompagnert av erfaringene til Rodri, Merino og selskapet, kan lage en forførende cocktail. Mot Skottland hadde den spanske midtbanespilleren noen ganger problemer med å finne hull i motstanderforsvaret, men viste likevel talentet sitt i visse sekvenser. Overfor Norge og i ønsket om å lansere en dynamikk med Euro i kikkerten, kan den spanske midtbanen bli et midtpunkt i fremtidige prestasjoner, enten de er gode eller dårlige.

En talentfull norsk generasjon

Det ville være feil å tro at dette møtet blir en tur i parken for spanjolene. For det første fordi for Norge blir det en finale siden et hvilket som helst annet resultat enn seier ville eliminert dem. Men også fordi skandinavene har et flott lag, med en gylden generasjon som drømmer om å stille i en internasjonal konkurranse for landslaget. Vi tenker åpenbart på Erling Haaland, forfatter av en dobbel mot Kypros torsdag kveld (4-1 seier) som bringer hans total til 27 mål på 27 valg. Men Manchester City-scoreren er ikke alene…

Han er til og med spesielt godt omringet. Hans ligamotstander, Arsenal-spilleren og kaptein Martin Odegaard, er en ganske komplementær ressurs. Hvis han ikke har like stor suksess i utvelgelsen som i klubben, gir han likevel jevnlig tilbud til angriperne sine. Endelig er bøddelen til Rennes i Europa League, Alexander Sorloth, også en stor ressurs for nordlendingene. På hjemmebane vil ikke nordmennene se slutt på sin europeiske drøm.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *