De er forbudt i Sverige og Norge, men ikke i Polen. De kan forårsake kreft – polske og verdensnyheter – Stefczyk.info

De finnes i mange basismatvarer – yoghurt, brød eller sukkerholdige drikker. Visse stoffer som forsterker smaken, fargen eller holdbarheten til et produkt kan forårsake kreft. Regjeringene i mange land bestemmer til og med å forby bruken, fordi selv om det øker kostnadene ved matproduksjon, reduserer det påfølgende utgifter til behandling av kreft. Et slikt tiltak er vedtatt av blant annet Sverige eller Norge, vil dette også skje med Polen i årene som kommer?

Som WP-portalen abcZdrowie.pl rapporterer, er det mange av disse stoffene i produkter som kjøpes hver dag. derivater av natriumnitritt (E250) og natriumnitrat (E251) er spesielt helsefarlige, som er for konservering av pålegg og pølser. Ifølge eksperter er bruken av dem ansvarlig for opptil 50 000 dødsfall over hele verden. Selv om dette globalt sett er et relativt lite antall, øker antallet når vi legger til flere farlige stoffer.

Og listen er nesten like lang som Mendeleevs bord. Portalen viser blant annet de såkalte Southampton Six, som inkluderer solnedgangsgul (E100), tartrazin (E102) og allurarød (E129) – er fargestoffer som ofte brukes for å forbedre fargen på søtsaker eller visse drikker.

– Et annet fargestoff som bekymrer meg er kinolingul, som ikke bare tilsettes matvarer, men også mye brukt i farmasøytisk industri. Mange siruper for barn er farget med det, i tillegg er det til stede i hermetisk frukt, dekorasjoner og konfektmasser, desserter, kosttilskudd og medisiner i form av tabletter. Kinolingul finnes også i såper, tannkremer, kosmetikk og tatoveringsblekk – forklarer Dr. n.med i et intervju med WP-portalen abcZdrowie. Magdalena Cubała-Kucharska, spesialist i familiemedisin og medlem av Polish Society of Nutrition.

Fosfater, ment å tjene som antioksidanter for å bevare kortlivede produkter, er også farlige. Vi møtte en gang en situasjon der kjøtt som var kjøpt i butikken som skulle spises av katten, etter noen timer i bollen om natten, begynte å hellige seg. Det så imponerende ut, men jeg tror ikke vi vil ha det i magen. Det ville ikke katten heller, så han snuste på dem og gikk bort.

Fosfater som natriumfosfat (E 339) kan forstyrre nyrenes og hjertets arbeid og svekke fordøyelsessystemet.

En annen gruppe av «E» som ble svartelistet er inkl. parabener. Propylparaben (E216) brukes noen ganger som emulgator og konserveringsmiddel i legemidler og kosmetikk. Selv om det allerede er forbudt i EU, kan det ofte kjøpes i produkter utenfor EU. Ifølge forskere kan det blant annet bidra til utvikling av brystkreft.

Det er verdt å se hva vi spiser og hva vi bruker.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *