Dansk statsminister: Nord Stream-rørledningslekkasjen var forårsaket av bevisste handlinger

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa tirsdag at lekkasjen fra Nord Stream-gassrørledningen nær en dansk øy i Østersjøen var et resultat av «forsettlige handlinger» og ikke en ulykke.

København spår at lekkasjen av utdaterte, men gassfylte rørledninger vil fortsette i «minst en uke» til metanet som slippes ut fra undervannsrørene går tom, sa Danmarks energi- og klimaminister under en pressekonferanse.

Det svenske seismologiske instituttet kunngjorde tidligere tirsdag at to undervannseksplosjoner ble registrert før lekkasjer ble oppdaget på tre steder på Nord Stream-rørledningen.

Myndigheter i skandinaviske land rapporterte tirsdag påvisning av to lekkasjer på gassrørledningen Nord Stream 1, lagt på bunnen av Østersjøen, timer etter en lignende hendelse på gassrørledningen Nord Stream 2.

Disse uforklarlige lekkasjene fra gassrørledninger bygget fra Russland til Europa har reist mistanker om mulig sabotasje.

Uppsala universitets seismologiske institutt SNSN registrerte to «store energiutgivelser» kort tid før lekkasjene nær deres nettsteder utenfor den danske øya Bornholm, akademisk seismolog Peter Schmidt.

«Den første var klokken 02.00 3 minutter (3 timer og 3 minutter litauisk tid) sørøst for Bornholm; [sprogimo] styrke var 1,9 [balo]. Så mandag kveld så vi en eksplosjon ved 19-tiden. 4 minutter – neste arrangement litt lenger nord… Den var visstnok litt sterkere. Vi estimerte styrken til 2,3 [balo]», sa P. Schmidt.

«Når så mye energi frigjøres, kan det bare forårsake en eksplosjon, ikke mye annet,» sa han.

Schmidt forklarte at energiutgivelsene var «svært plutselige» og ikke en «sakte kollaps», så hendelsene «var sannsynligvis en slags eksplosjoner».

Norges jordskjelvforskningssenter NORSAR meldte også om en «liten eksplosjon» tidlig mandag og en «kraftigere eksplosjon». [sprogimą] mandag kveld.»

Gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 har vært i episenteret for geopolitiske spenninger de siste månedene. Russland, sanksjonert av Vesten for sin invasjon av Ukraina, svarte med å kutte av Europas naturgassforsyning.

Nord Stream 1 og Nord Stream 2 tilhører et konsortium majoritetseid av den russiske gassgiganten Gazprom. De er foreløpig ute av drift, men det er fortsatt gass i rørene og de har fosset siden mandag.

Bilder tatt av det danske militæret og offentliggjort tirsdag viser en voldsomt kokende havoverflate ved tre dumpeplasser i svensk og dansk økonomisk sone.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *