Cleantech er fortsatt sterk til tross for mangel på finansiering og «fast klima»

Avanserte elektrolysatorer for hydrogenproduksjon, moderne geotermiske systemer og AI-baserte jordmålinger er noen eksempler på de mange teknologiene som faller inn under cleantech. Når klimaendringene nærmer seg og vi nærmer oss utslippsreduksjonsmålene, trengs flere av disse teknologiene. For dette er større investeringer avgjørende, og dette ble klart på 2023-utgaven av Cleantech Forum Europe.

  • 2023-utgaven av Cleantech Forum Europe ble holdt i Tallinn, Estland.
  • Cleantech er fortsatt en av de sterkeste sektorene til tross for nedgangen i venturekapitalinvesteringer.
  • Selv om det er mange investeringsmuligheter i tidlig fase, henger Europa etter i forretningsutvikling.

DE Clean Technology Group er et forskningsselskap som gir kunder innsikt i renteknologisektoren. I tillegg til forskning og rådgivning tilfører selskapet sin kompetanse gjennom arrangementer som Cleantech Forum, hvor bedrifter og investorer kan delta på fokussesjoner om de ulike teknologiene som utvikles innen renteknologifeltet.

Det amerikanske selskapet er også til stede i Europa og Asia og organiserte 2023-utgaven av European Clean Technology Forum i Tallinn, Estland, som en del av Green Technology Week organisert av den lokale regjeringen som den europeiske grønne hovedstaden i 2023. Kultuurikatel (kultursenteret), en tidligere kraftstasjon i byen som nå er et sted for kulturelle arrangementer, var vertskap for tre dagers arrangement fylt med presentasjoner, paneler og nettverksmuligheter for deltakere.

Klima og finansiering forblir blokkert

Det var Richard Youngman, administrerende direktør i Cleantech Group, som gjorde utmerkelsen og satte tonen ved å åpne arrangementet med en oversikt over aktuelle trender i økosystemet. Investeringstrender var utgangspunktet for talen hans. Siden 2021 og 2022 er en anomali i cleantech-finansiering, synker tallene igjen i år og vil fortsette å gjøre det neste år.

«Cleantech er mye mer robust enn andre områder av venturekapitalinvesteringer,» sa Youngman. Konsernsjefen understreket at «det aldri har vært en boble for rene teknologier» og fremhevet antallet og kvaliteten på selskaper som vil være aktive i denne sektoren i 2023 sammenlignet med for noen tiår siden, blant annet gjennom større statlig aktivitet.

Med henvisning til Financial Times, kalte Youngman den nåværende økonomien en «fast klimasituasjon» midt i økende utslipp og en endret geopolitisk situasjon. Med kraft og energi som den største cleantech-undersektoren, spesielt i Europa, er den virkelige utfordringen å skalere og kommersialisere de grønnere løsningene som cleantech-startups jobber med. En modell som er verdt å etterligne er NorthVolt, det svenske selskapet som lager litium-ion-batterier og har vokst gjennom en kombinasjon av egenkapital, tilskudd og gjeldsfinansiering.

Europa kan ikke hjelpe bedrifter med å utvikle seg

Det største problemet i Europa er mangelen på midler for å støtte næringsvekst. Selv om det er mange muligheter for såkornfinansiering, er det mangel på finansiering i mellomfasen, et mye mer presserende problem i Europa, sier Craig Douglas, grunnlegger av World Fund, et private equity-fond – risiko for klimateknologi. For tiden er rundt én billion amerikanske dollar investert i klimafinansiering globalt. Finansieringen som trengs er faktisk mye større og forventes å overstige syv billioner innen slutten av tiåret.

Douglas var en av flere paneldeltakere som ble med Youngman på scenen for å diskutere hvordan offentlig finansiering kan bidra til å mobilisere flere ressurser til finansiering av ren teknologi. Adelaide Cracco fra European Investment Fund og Irene Galvez-Verdu fra European Investment Bank deltok også på sesjonen.

Cracco og Galve-Verdu presenterte sitt arbeid og innsatsen til institusjonene de jobber for, og diskusjonen fokuserte på hvordan offentlig finansiering kan utnytte privat kapital. Ifølge Cracco, som i USA, bør en del av forsikrings- og pensjonsfond være markedsorienterte. Ikke overraskende kommer det meste av venturekapital investert i Europa fra nordamerikanske pensjonsfond.

Kjernefysisk fusjon

Tekniske konferanser var også en del av den travle agendaen. En av de tematiske øktene fokuserte på kjernefysisk fusjon, av mange ansett for å være en av de viktigste lavkarbonenergikildene for fremtiden. I prosessen med kjernefysisk fisjon, brukt i dag av atomreaktorer, treffer et nøytron et uranatom og genererer energi; I fusjonsprosessen går to lavmasseisotoper sammen og frigjør energi. Det er forskjellige måter å fullføre sammenslåingsprosessen.

General Fusion jobber med magnetisert målfusjonsteknologi. Et av problemene med fusjon er at energien tilføres av raske nøytroner, som bryter metallet rundt reaksjonsmaskinen etter en stund. Det kanadiske selskapet bruker flytende metall rundt maskinen, noe som forhindrer maskinhavari.

Annet enn Gauss fusjon bruker Gauss Fusions høyfelts magnetiske inneslutning. Reaktoren deres har et magnetisk kammer for å utføre fusjon og produsere lavkarbonenergi. Selskapet ble lansert av selskaper med erfaring innen industriell fusjonsteknologi og har som mål å akselerere fusjonsteknologi og ta i bruk Europas første fusjonskraftverk innen 2045.

Selskaper å se på

Nylig publiserte Cleantech Group Cleantech 50 to Watch, dens årlige publikasjon som fremhever oppstartsbedrifter som tilbyr banebrytende løsninger. Noen av dem var utstilt på Tallinn-arrangementet. Publikasjonen belyser hvordan rene teknologiløsninger kommer på markedet under vanskelige økonomiske forhold.

En av dem var EPS-teknologier, som utviklet et instrument for å måle jordhelse. Enheten krever bare én jordprøve i stedet for flere tester for å samle inn omfattende jordinformasjon. Det norske algeemballasjeselskapet B’ZEOS var også til stede, og det samme var elektrolysatorprodusenten. SunGreenH2.

Disse selskapene og flere har blitt satt i søkelyset av Cleantech Group, forutsatt trender som kan riste opp i markedet i årene som kommer. Hjelp til å vokse disse virksomhetene er desperat nødvendig.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *