«Civil Liberties Center» er den første ukrainske vinneren av Nobels fredspris

Det Kyiv-baserte senteret for borgerlige friheter driver vellykket kampanjer for forsvar av politiske fanger, sporer tilfeller av tvungne forsvinninger og fokuserer på russiske krigsforbrytelser, men representantene sier at de ikke forventet å få Nobels fredspris.

Fredag ​​ble denne organisasjonen den første ukrainske vinneren av Nobels fredspris. Hun vil dele prisen med den hviterussiske menneskerettighetsforkjemperen Alesius Bialiatskyi og den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, meldte den norske Nobelkomiteen fredag.

Kunngjøringen av Den Norske Nobelkomité til Senter for borgerlige friheter vakte overraskelse og glede.

– Da vi hørte denne nyheten, ble vi lamslått, sa Ana Trušova, organisasjonens kommunikasjonssjef, til nyhetsbyrået AFP.

Gruppen ble grunnlagt i 2007 og ledes av rettighetsforkjemper Oleksandra Matvijchuk, en advokat som fyller 38 år på lørdag.

– Det er først og fremst en belønning for Oleksandra, som samler utrolige mennesker rundt seg og gjør en fantastisk jobb innen menneskerettighetsfeltet, sa Alisa Malycka, styremedlem, til AFP.

O. Matvijchuk, som hørte nyhetene mens han reiste fra Polen til Ukraina, sa i et Facebook-innlegg at hun var fornøyd med Nobelkomiteens avgjørelse.

Lederen for «Civil Liberties Center» sa at Russlands president Vladimir Putin og den hviterussiske autoritære lederen Aliaksandr Lukasjenka burde møte for en «internasjonal domstol».

For at «hundretusenvis av ofre for krigsforbrytelser skal ha muligheten til å oppnå rettferdighet…er det nødvendig å opprette en internasjonal domstol og stille V. Putin, A. Lukashenko og andre krigsforbrytere for retten», skriver O. Matvijchuk på Facebook.

Etter 2014 gjorde Center for Civil Liberties seg et navn ved å organisere bevissthetskampanjer på ukrainske politiske fanger og fanger i russisk-okkuperte deler av Ukraina, inkludert Krim-halvøya som ble annektert av Russland i 2014 og den østlige regionen Donbass. som i Russland selv.

Dokumentere krigsforbrytelser

Organisasjonens mest kjente kampanje var filmskaperen Oleh Sentsov. I 2015 ble han dømt til 20 års fengsel i Russland for å ha planlagt et terrorangrep på Krim annektert av Moskva. Han ble løslatt fra fengselet i 2019 i en fangeutveksling.

Oleksandr Starodubtsev, visedirektør for Ukrainas nasjonale anti-korrupsjonsbyrå, sa til AFP at det var ideen til O. Matviychuk lanserer den internasjonale SaveSentsov-kampanjen.

O. Matvijchuk «er veldig sterk og trygg på det hun gjør», sa O. Starodubtsev, som studerte med henne ved Stanford University i USA for fem år siden.

«Livet hans er viet til hans oppdrag. Da vi studerte i USA, var hun også opptatt om natten med menneskerettighetsprosjekter», minnes han.

Et slagord lagt ut på Facebook-siden hans ser ut til å støtte hans ord: «Pessimisme er en luksus du ikke har råd til. Når styrken din forlater deg, kommer karakteren din frem.»

Senter for borgerlige friheter overvåker også tvungne forsvinninger av menneskerettighetsforkjempere, journalister og kommunale tjenestemenn.

Siden februar, da Russland invaderte Ukraina, har senteret også identifisert og dokumentert russiske krigsforbrytelser mot ukrainske sivile.

Med hjelp fra frivillige sendte «Civil Liberties Center» team til åstedet for de påståtte forbrytelsene. Den søker også å lette returen til Ukraina for «titusenvis» av landsmenn som ble tvangsutvist fra krigssonen til Russland.

– Vi har allerede registrert mer enn 20 000 forbrytelser, sa A. Trušova til AFP.

I følge Den Norske Nobelkomité representerer vinnerne av årets fredspris – «Civil Liberties Center», A. Bialiackis og «Memorial» – det sivile samfunn i sitt land.

Tildelingen fikk imidlertid ikke universell godkjenning i Ukraina, som ble invadert av russiske styrker fra russisk-hviterussisk territorium i februar.

«En veldig dårlig idé (…), men veldig typisk for Vesten», kommenterte Olha Rudenko, sjefredaktør for den engelske informasjonsportalen «Kyiv Independent» på Facebook.

«Vi har fortsatt mye arbeid å gjøre for å bli sett på som et eget fenomen og ikke bare en del av regionen med Russland og Hviterussland,» sa hun.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *