Brus dyrere på grunn av innføring av sukkeravgift: «Effekten er bevist»

VVD, D66, CDA og CU ønsker å inngå «bindende avtaler med industrien om sunnere matvarer». Alt gjenstår å løse, men kort fortalt ble det lovet: «Vi skal øke avgiften på sukkerholdig drikke. Vi skal se hvordan vi til slutt kan innføre en avgift på sukker og redusere momsen på frukt og grønt til null prosent. «.

Mer konkret enn det blir det ikke, men disse korte setningene vekker spenning i Ernæringssenteret, som gir informasjon om mat og ernæring. «Den beste kombinasjonen av å gjøre sukkerholdige produkter som brus dyrere og å gjøre sunn mat billigere er den beste. Jo større gap, jo bedre,» sier ernæringsekspert Liesbeth Velema og atferd.

50 prosent er for tungt

I årevis har det blitt oppfordret til å bekjempe fedme. Femti prosent av nederlendere er overvektige. Regjeringen ønsker å redusere denne andelen til 38 prosent innen 2040.

Vektnedgang har blitt enda mer presserende på grunn av koronakrisen. Helseproblemer forekommer hovedsakelig hos overvektige personer. En stor del av helsekostnadene er også knyttet til en usunn livsstil.

Kabinettet undertegnet den nasjonale forebyggingsavtalen i 2018, som inneholder mer enn 200 avtaler og mål. «Denne politiske beslutningen kan bidra til dette,» sier Velema.

Vitenskapelig bevis

Og tiltaket vil helt sikkert ha effekt – selv om det avhenger av hvordan det gjennomføres. «Det er tilstrekkelig vitenskapelig bevis for å vise at dette kan være en effektiv måte å redusere sukkerforbruket på.»

Dette beviset kommer fra mange andre land som allerede har innført en sukkeravgift – eller en eller annen form for sukkeravgift. I Mexico, Sør-Afrika, Chile, Filippinene, og også nærmere hjemmet: Storbritannia, Frankrike og Norge.

Nasjonalt institutt for folkehelse og miljø (RIVM) i fjor etter en analyse Konklusjon: Salget av avgiftsbelagt brus går ned. Sunnere alternativer selges i Storbritannia og Norge. Og i Storbritannia justerte fabrikkene sine inntekter etter dette tiltaket.

Og det siste er også en gevinst, mener Velema. «Folk kan fortsatt kjøpe colaen sin der, men med mye mindre sukker enn her i Nederland.»

Effekten av sukkeravgiften avhenger av mange faktorer, for eksempel mengden, tilgjengeligheten av alternative matvarer, den relative prisen på matvarer, en persons forbruksvaner og andre endringer i sukkerkostnadene. «Så det gjenstår å se. Men i det minste sender regjeringen allerede et godt signal.»

Hvor mye må brus og fruktjuicer øke i pris for at dette tiltaket skal ha en reell effekt? «I teorien kan en prisøkning på 10 prosent resultere i et fall på 9 til 13 prosent i salget. Og går vi litt lenger, en prisøkning på rundt 20 prosent, ser vi en enda sterkere effekt. Folk velger da virkelig mindre sukkerholdige produkter. drinker. »

Foodwatch: endelig litt action

Food Watchdog foodwatch ønsker også velkommen til planene om å innføre sukkeravgift. – Forbrukerne har etterlyst tiltak for å bekjempe den usunne næringsmiddelindustrien i årevis. Erfaring har ofte vist at frivillige avtaler med næringsmiddelindustrien ikke fungerer.

Foodwatch er fornøyd med at regjeringen «endelig tar effektive tiltak». – Hyllene er fulle av usunn brus, sunn mat er ofte dyrere enn usunn mat, og barn blir bombardert med reklame for søppelmat, sier forbrukerorganisasjonen.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *