bruk AI, men gjør det ansvarlig

Norges formuesfond på 1,4 billioner dollar, verdens største aksjemarkedsinvestor, oppfordrer selskapene de investerer i til å bruke kunstig intelligens som en måte å øke fortjenesten på, men å gjøre det på en ansvarlig måte, sa høytstående tjenestemenn til Reuters.

Fondets administrerende direktør, Nicolai Tangen, sa at det er avgjørende at alle porteføljeselskaper forplikter seg til AI, siden det kan være «et enormt løft for produktivitet og effektivitet» som blir et daglig forretningsverktøy, akkurat som elektrisitet, datamaskiner eller Internett.

«Selvfølgelig forventer vi at de bruker AI for best mulig fordel for virksomheten,» sa Tangen i et intervju. «AI er en stor mulighet for næringslivet og samfunnet, men vi må sørge for at den brukes på riktig måte.»

Tangen sa at et selskap som ikke kom inn i AI ville «diskvalifisere seg selv som komplette idioter.»

Fondet investerer i 9 200 selskaper over hele verden, som det setter forventninger til om en rekke temaer, fra barns rettigheter til klimaendringer.

Den siste artikkelen, som kommer ut på onsdag, fokuserer på forbrukernes interesser, med spesielt fokus på AI.

Når fondet snakker med ansvarlige AI-selskaper, vil det spesielt fokusere på helsesektoren, finans og store teknologiske sektorer, da deres bruk av teknologi vil ha en spesielt stor innvirkning på forbrukerne.

Bedrifter må kunne forklare hvorfor de utvikler visse AI-systemer og hvordan de ble designet, trent og testet, heter det i dokumentet. Det må også være effektiv menneskelig overvåking og kontroll.

Det er slik at «folk[qui sont]påvirket av resultatene kan faktisk gå tilbake til selskapet og spørre: «Hvordan fungerer algoritmen din? Hvorfor fikk jeg ikke lånet?’» sa Carine Smith Ihenacho, leder for styring og etterlevelse. på bunnen.

Blant andre forventninger angitt i dokumentet, sier fondet at selskaper bør være proaktive i sin AI-risikostyring og ha systemer på plass for å vite om eller når ting går galt.

Et spesielt ansvar hviler på ledende teknologiselskaper som utvikler AI-teknologi mens de driver endring, sa fondet, en topp 10-investor i Microsoft, Amazon, Alphabet og Nvidia.

«De må ta ansvar for sin utvikling og bruk av AI,» sa Smith Ihenacho, og la til at fondet allerede har diskutert AI med store amerikanske teknologiselskaper i sin portefølje.

«Vi gjorde det og vi vil fortsette å gjøre det,» sa hun.

Hun hyllet nylige selvregulerende grep fra amerikanske teknologigiganter som «en god start», men bemerket at «god regulering ikke er på plass ennå» og mer er nødvendig.

I juli lovet amerikanske AI-selskaper frivillig til Det hvite hus å ta skritt som vannmerking av AI-generert innhold for å gjøre teknologien tryggere.

«Det er der det er rom for investorer som oss å fylle tomrommet,» sa Smith Ihenacho.

Teknologi er den største sektoren av fondets aksjeinvesteringer, og sto for 11,9 % av totalverdien ved utgangen av 2022, ifølge fondsdata.

Dialog med selskaper og stemmegivning på årlige generalforsamlinger er kjernen i ESG-tilnærmingen (Environment, Social and Governance), men fondet kan og selger selskaper som ikke oppfyller kravene. Fondet solgte i fjor 74 selskaper av disse grunnene. (Reportasje av Gwladys Fouche; Redigering av Terje Solsvik og Jan Harvey)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *