Bond Beter Leefmilieu utfører PFAS-testen for politikere

I dag fikk minister Zuhal Demir blodprøvet for tilstedeværelsen av PFAS. Testen er utført på forespørsel fra Bond Beter Leefmilieu. Miljøparaplyen besøker de neste ukene ulike politiske ledere med testsett. Med denne aksjonen etterlyser de tiltak for å fase ut bruken av skadelige kjemikalier, som PFAS.

«Med et enkelt fingerstikk kan vi teste blodet til forskjellige politiske ledere, inkludert Mieke Schauvliege, Jos D’Haese og Gwenny De Vroe, for tilstedeværelsen av 13 forskjellige PFAS-stoffer,» forklarer Tycho Van Hauwaert, industriprosjektleder i Bond Beter Leefmilieuute.

Det forventes en offentlig høring frem til slutten av september forslaget fra Sverige, Norge, Tyskland, Nederland og Danmark om å begrense produksjon, salg og bruk av PFAS på europeisk nivå. Deretter vil Bond Beter Leefmilieu også kunngjøre blodprøveresultatene. Gjennom denne aksjonen ønsker miljøbevegelsen å samle støtte til dette forslaget.

«Når industrien løper fritt i flere tiår, kan PFAS finnes overalt, fra Zwijndrecht til Nordpolen, og til og med i kroppene våre. Noe må gjøres med dette. Helsekonsekvensene, som hormonelle forstyrrelser, er betydelige, fortsetter Van Hauwaert. «Med resultatene i hånden, ønsker vi å vise våre beslutningstakere at de heller ikke er immune. Utfasing er den eneste måten å redusere eksponeringen på. Dette er spesielt viktig for fremtidige generasjoner.

Den flamske miljøministeren Zuhal Demir: «Å måle er å vite. Derfor tar jeg også blodprøver. Det er viktig å kartlegge spredningen av PFAS godt, for det har lenge sluttet å være et flamsk problem. Hele Europa sliter med spredning og forurensning av stoffet. Fremfor alt er forebygging bedre enn kur. Dette er grunnen til at Flandern fortsetter å støtte en veloverveid europeisk utfasing av PFAS. Dette sikrer også like konkurransevilkår i Europa og hindrer ett land i å tillate det, mens et annet noen kilometer unna gjør det ikke.Vi håper at dette ikke blir suspendert på europeisk nivå fordi det er i alle våre interesser og i vår felles interesse.

Blodprøve

Løping en fullskala PFAS-blodprøve rundt stedet til 3M, kjemikalieprodusenten i Zwijndrecht. Dette kommer frem av resultatene fra den første undersøkelsen av nesten 800 lokale innbyggere 59 % en alarmerende konsentrasjon av PFOS var i blodet. Det er mer sannsynlig at de har dårlig immunrespons etter vaksinasjon, diabetes type 2, redusert fruktbarhet og babyer med lavere fødselsvekt.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *