Bekymringene vokser over russisk trussel mot Norges energiinfrastruktur

Arbeidere i Norges olje- og gassektor står generelt ikke overfor noe mer truende enn bølgene i Nordsjøen som slår inn i stålstøttene til offshore produksjonsplattformer. Men i det siste har de blitt stadig mer bekymret for uidentifiserte droner som surrer på himmelen over dem.

Ettersom Norge har erstattet Russland som hovedkilden til naturgass i Europa, mistenker militæreksperter at økningen i droner er Moskvas verk: de siterer spionasje, sabotasje og trusler som årsaker til disse dronene.

Den norske regjeringen har sendt krigsskip, kystvakter og jagerfly for å patruljere rundt offshoreinstallasjoner. Den norske nasjonalgarden har også utplassert tropper i nærheten av landbaserte oljeraffinerier hvor dronene også er oppdaget.

Landets statsminister, Jonas Gahras Store (Jonas Garas Stiorė), har invitert marineflåtene til NATO-allierte – Storbritannia, Frankrike og Tyskland – til å hjelpe til med å overvåke hva som kan være et problem, ikke bare for Norge.

Landets 5,4 millioner innbyggere bruker svært lite offshoreolje, noe som gir Norge betydelige inntekter. Mesteparten av denne oljen eksporteres til andre europeiske land. Naturgass er en annen viktig råvare for kontinentet.

– Norsk gass har aldri vært mer verdifull for Europa, sier Stale Ulriksen, forsker ved Sjøfartshøgskolen. «De norske gassrørledningene er trolig det mest verdifulle målet i Europa som mål for strategisk sabotasje.»

Droneobservasjoner i Norge førte i forrige uke til stenging av flyplasser, evakuering av et oljeraffineri og en gassterminal, noe som førte til massive forstyrrelser. Men når vinteren nærmer seg i Europa, er det frykt for at droner kan utgjøre en enda større trussel mot de 9000 km lange rørledningene som kobler offshoreplattformer i Norge til terminaler i Storbritannia og Spania.

Etter krigens start i Ukraina i slutten av februar forsøkte landene i EU å erstatte importen av russisk gass med norsk gass. Den påståtte sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream I og Nord Stream II i Østersjøen forrige måned skjedde dagen før Norge åpnet en ny gassrørledning fra Østersjøen til Polen.

Amund Revheim, leder for Nordsjø- og miljøgruppen i Sørvest-politiet, sa at teamet hans hadde intervjuet mer enn 70 personer som jobbet offshore som hadde oppdaget droner i nærheten av deres anlegg.

«Funksjonsversjonen er at de ble kontrollert fra nærliggende skip eller ubåter,» sa tjenestemannen.

Russere har ikke lov til å fly droner i Norge.

Norsk politi samarbeider tett med militære etterforskere som analyserer sjøtrafikken. Noen riggoperatører har rapportert å ha sett russisk-flaggede forskningsfartøy i nærheten.

Spenningen har den siste tiden økt etter at minst syv russiske statsborgere ble arrestert for ulovlig transport eller flyvning av droner over norsk territorium. Sist onsdag, etter at en droneobservasjon førte til at fly ble satt på bakken i Bergen, Norges nest største by, tok Politiets sikkerhetstjeneste saken opp til lokale myndigheter.

Norges statsminister har advart om at landet hans vil ta grep mot utenlandske etterretningsbyråer. – Det er uakseptabelt at utenlandske etterretningstjenester flyr droner over norske flyplasser. Russere har ikke lov til å fly droner i Norge, sa han.

Den russiske ambassaden i Oslo svarte på sin side torsdag at en viss form for «psykose» manifesterte seg i Norge som forårsaket «paranoia».


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *